Det råder akut platsbrist i Sveriges fängelser och för att lösa situationen har Tidöregeringen föreslagit att hyra fängelseplatser utomlands. Liksom med andra förslag som Tidöregeringen lagt för att försöka rensa upp efter decennier av vanstyre är statstelevisionen emot detta.

Utöver platsbrist redan nu väntas straffskärpningar förvärra läget ytterligare. Enligt Kriminalvården måste antalet fängelseplatser åtminstone fördubblas.

Att hyra fängelseplatser i andra länder är inget nytt och har provats av bland andra Norge och nästa år ska Danmark skicka 300 fångar till Kosovo. Men på SVT har man letat upp en dansk forskare som inte tycker att det är en bra idé.

LÄS ÄVEN: Moderat vill låta privata aktörer driva fängelser

– Det är lite som att kissa på sig, det värmer här och nu, men så blir det hårt och kallt igen, säger Linda Kjaer Minke, forskare på Syddansk Universitet.

Enligt Minke löser hyrda fängelseplatser inget på sikt.

– Det gick inte att se till att de intagna inte utsattes för tortyr eller nedsättande behandling, säger Linda Kjear Minke.

Goda resultat

En som står bakom förslaget är M-riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm.

– EU har ett gemensamt regelverk, och nu tittar man noga på juridiska förutsättningar och praktiska förutsättningar. Det är inte helt okomplicerat. Men våra grannländer har visar att det går med goda resultat, säger han.

LÄS ÄVEN: M krävde och röstade nej till fängelseplatser utomlands – samma dag