Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs, höll valmöte i Östersund under fredagen. Evenemanget var välbesökt, SVT rapporterar att flera hundra personer sökt sig till Badhusparken för att lyssna. Statstelevisionen fokuserade dock inte på Paludans tal utan valde i stället att intervjua personer i publiken som kritiserade både honom och Sveriges grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Paludan har gjort sig känd som en stark förespråkare av yttrandefrihet och kritiker av islam. Hans frekventa brännande av Koranen har effektivt visat hur bräcklig yttrandefriheten är när islam får ett allt starkare fäste. Med brinnande hat och förakt mot svensk lag och demokrati har muslimer vid åtskilliga tillfällen attackerat såväl Paludan som ordningsmakten under hans valkampanj.

Vad Paludan sa i Östersund framkommer inte av SVT:s rapportering. Däremot nämns att vissa ”högljutt ifrågasatte Paludan, flera var också upprörda och ledsna”. Polisen ska dock i motsats till tidigare ha lyckats se till att de upprörda ifrågasättarna inte tog till våld.

– Det har gått lugnt till och då är vi inom polisen nöjda, konstaterade dialogpolisen Johan Heed.

Tidigare har flera av Paludans möten slutat i upplopp med omfattande förstörelse och personskador. I mitten på augusti hade muslimska bråkmakare orsakat förödelse som kostat skattebetalarna nära 44 miljoner kronor i sina försök att tysta hans röst.

LÄS ÄVEN: SVT-chefen Hanna Stjärne: Inget problem att 70% av våra journalister röstar V eller MP

Återger endast kritiska röster om Paludan

När skattefinansierade SVT, som verkar under krav på opartiskhet, rapporterar från evenemanget intervjuas enbart människor som uttrycker negativa åsikter om politikern. ”Han verkar vara lite av en idiot”, ”sjukt”, ”hjärndöd”, är omdömen som ges av åskådarna som valts ut för intervju.

– Sverige värnar ju om religionsfrihet och yttrandefrihet så länge man inte kränker andra, påstår en ung muslimsk kvinna iklädd hijab.

Hon fortsätter därefter att kritisera både polisen och svenska folket, eftersom Paludan tillåts uttrycka sina åsikter. SVT gör inga försök att ifrågasätta eller påpeka felaktigheten i den muslimska kvinnans påstående.

SVT skriver också själva felaktigt att det är Paludan som kostat de svenska skattebetalarna ett stort antal miljoner i polisära insatser. I verkligheten är det de muslimska våldsverkarna som är orsaken till kostnaderna.

Trots att de omfattande kravallerna i samband med Paludans aviserade torgmöten föranletts av rykten om koranbränning har statstelevisionen konsekvent kallat dem för ”påskupplopp” vilket felaktigt leder tankarna till kristendomen i stället för islam som upphov till våldsamheterna.

SVT vilseleder också om yttrandefriheten som i motsats till vad som påstås i inslaget innebär att människors känslor och trosuppfattningar får ifrågasättas även det innebär en upplevelse av att vara kränkt.

Den grundlagsskyddade yttrandefriheten i Sverige har som syfte ”att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande”. Det innebär att alla svenskar måste acceptera risken att bli kränkt av andras åsikter. Twitterkontot Granskning av public service påpekar att yttrandefriheten värnar ”obekväma, provokativa och fula” yttringar och konstaterar att ”Det vackra som alla är överens om klarar sig ändå”.