Vad slutresultatet av misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven (S) för ett par dagar sen blir är ännu oklart och i spekulationerna nämns alla möjliga olika konstellationer. Enligt statsvetaren Johan Hellström kan situationen leda till att Annie Lööf (C) blir Sveriges nya statsminister.

Att Löfven skulle utlysa extra val i början av nästa vecka ser statsvetaren Johan Hellström, som forskar om regeringsbildningar på Umeå universitet, som osannolikt då den parlamentariska situationen troligtvis inte skulle förändras och M, KD och SD ”i värsta fall” kan få egen majoritet.

LÄS ÄVEN: KLART: Löfven sparkas av riksdagen – regeringen faller

I det rådande läget öppnar ett nytt alternativ upp sig, enligt Hellström, där enbart Centerpartiet styr med Annie Lööf som statsminister.

– Hon är nummer två på min lista över troliga statsministerkandidater. Det är inte osannolikt, säger Johan Hellström till SVT Nyheter.

Lanserade sig själv som statsministerkandidat

I en intervju med Dagens Industri tidigare i år sa C-ledaren att hon själv har siktet inställt på rollen som Sveriges statsminister.

– Som partiledare är jag beredd att axla ansvaret som statsminister, absolut.

LÄS MER: Annie Lööf lanserar sig som framtida statsminister: ”Jag är redo”

Då påstod Lööf även att Centerpartiet inte har gjort en vänstersväng efter samarbetet med Socialdemokraterna och att ”som utpräglat liberalt borgerligt parti står vi stadigt i den breda mittfåran”.