SVT:s klimatreporter rekryterades från MP till public service
Foto: SVT

Sveriges Televisions klimatkorrespondent Erika Bjerström arbetade för Miljöpartiet innan hon rekryterades till statsradion. Men Samnytts frågor till henne om hennes partipolitiska engagemang vill Bjerström inte svara på.
”Varför ställer du dessa frågor? Om du vill intervjua mig får du höra av dig som en professionell journalist”, skriver hon i ett mejl.

2019 utsågs SVT-medarbetaren Erika Bjerström till statstelevisionens ”klimatkorrespondent”. Ett val som väckt kritik, då många ifrågasätter hennes opartiskhet när det gäller miljö- och klimatfrågor.

Bjerström har en bakgrund i miljörörelsen, och jobbade under 80- och 90-talen som miljöreporter på först Sveriges Radio och därefter Dagens Nyheter. Redan för 30 år sedan varnade hon i sina artiklar för att jorden ”liknar allt mer ett skrumpet äpple” på grund av ”ökad solstrålning, stigande temperaturer, nerhuggna skogar och bortblåst matjord”.

Erika Bjerströms journalistiska karriär inleddes emellertid 1982 på ”Alternativet” – en tidning grundad av Aktionsgruppen för ett framtids- och miljöparti. Vid Miljöpartiets grundande hösten 1981 blev Alternativet Miljöpartiets partitidning.

Fick bidrag

Sedan Alternativet grundats beviljades Miljöpartiet 1982 etableringsstöd på 2,3 miljoner kronor för tidningen – halva det bidraget var partiet farligt nära att tvingas betala tillbaka året därpå på grund av för få prenumeranter. Genom en kampanj i mars 1983 uppmanades medlemmarna att teckna en prenumeration på tidningen för att undvika en hotande ”ekonomisk smäll”.

”Direkt avgörande för om vi skall klara det är ingångsupplagan den 1 april. Då måste vi ha — on inte 10 000 prenumeranter — så åtminstonde mycket nära detta magiska tal”, hette det i kampanjtexten.

Alternativet heter numera Miljömagasinet och är sedan 20 år tillbaka en partipolitiskt obunden, men grön, tidning med en upplaga på omkring 2000 exemplar.

Träffade sin man i partiet

Det var också i Miljöpartiet som Erika Bjerström träffade sin man Anders Malmén – en av partiets grundare. Något Malmén berättade om i en öppenhjärtlig intervju med Dagens Nyheter för 15 år sedan.

– Hon var vacker som en dag och hade kraft och energi. Och så var hon lik min mamma som också var journalist. Att träffa Erika var som att komma hem! Och jag är enormt stolt över henne, sade han då.

Paret har numera två barn ihop och bor i centrala Stockholm.

”Oberoende grön nyhetstidning”

Samnytt har sökt Erika Bjerström via såväl hennes mobilnummer som via SVT:s växel. I statstelevisionens växel får vi veta att Bjerström endast svarar på frågor via mejl.

I ett mejl frågar vi därför när Erika Bjerström började jobba för tidningen ”Alternativet”, hur pass engagerad hon var i Miljöpartiets bildande och om hon känner att det är någon skillnad mellan arbetet hon gjorde då, och det hon gör idag. Hon svarar:

”Alternativet var en oberoende grön nyhetstidning , tidningen fick presstöd, med MP som huvudman och ansvar för ledarsidan. Jag var ny som journalist efter att ha utbildat mig i USA. Jag var del av en nyhetsredaktion som bevakade miljöfrågor, vars arbete leddes av professionella journalister, skild från MP.
Andra journalister på redaktionen kom från Expressen, radion mm. Efter Alternativet gick jag till Dagens Eko”, skriver hon.

Faksimil

Att Alternativet var en ”oberoende grön nyhetstidning” är alltså inte sant. Det är allmänt känt att det var Miljöpartiets egen partibundna tidning.

”Varför ställer du dessa frågor?”

När Samnytt fortsätter med att fråga hur länge Erika Bjerström arbetade för Alternativet och om den i själva verket inte var Miljöpartiets egen veckotidning, vill hon inte svara på fler frågor.

”Varför ställer du dessa frågor? Om du vill intervjua mig får du höra av dig som en professionell journalist”, skriver hon.

Faksimil

Hon uppmanar därefter Samnytt att istället kontakta SVT:s kommunikationsavdelning.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.