Efter ett rekord av aldrig tidigare skådat slag för gängkriminella dödsskjutningar 2022 har det nya året inletts på ett sätt som indikerar att 2023 kan bli ännu värre. På statstelevisionen tror man sig dock ha hittat roten till det onda – att poliser tagit ledigt för att fira jul och nyår.

Den invandringsrelaterade grova gängvåldet i Stockholm med omnejd har eskalerat från en redan exceptionellt hög nivå efter att gängledaren Mehdi ”Dumle” Sachit, tidigare Abdulmahdi Baker Hedi, från Irak sköts ihjäl i Rinkeby i nordvästra Stockholm, en av landets mest invandrartäta och brottstyngda förorter.

LÄS ÄVEN: SVT: Tristess orsak till skjutningarna

Det handlar om bland annat tre mord, flera skjutningar mot bostäder och sex bombdåd på mindre ån två veckor. Polisen flaggar nu för att svenskar inte längre kan förvänta sig hjälp med att klara upp vanliga vardagsbrott. Allt sådant arbete ”väljs bort” och alla resurser läggs på att försöka få stopp på den grova invandrarbrottsligheten och lagföra de skyldiga.

Mordet på ”Dumle” tros vara en hämnd för ett annat gängmord, det på den kriminelle gangsterrapparen Nils ”Einár” Grönberg” förrförra året som ”Dumle” anklagats för att vara inbladad i. Även ”Dumle” försökte sig på en mindre framgångsrik karriär som gangsterrappare.

Mordet på ”Dumle” har i sin tur utlöst en rad skjutningar och sprängdåd riktade mot andra kriminellt belastade gangsterrappare, bland annat Abas Abdikarim Bakar som när han rappar iklädd rånarluva kallar sig ”1.Cuz”. För attacken mot honom greps en annan gangsterrappare, Jozef Wojciechowicz som när han pratsjunger gängkriminalitetens lov kallar sig Z.E.

Kopplingar till public service, klimatrörelsen och vaccinationsrörelsen

En gemensam nämnare för dessa och flera andra hårt kriminellt belastade gangsterrappare är att de till stor del har skattefinansierad public service-media att tacka för sina karriärer. De lyfts fram, hyllas och spelas flitigt i både statsradion och statstelevisionen som fått hård kritik för sitt samröre med gängkriminaliteten.

Vid sidan av symbiosen med statsmedia finns också via gangsterrapparna starka band mellan gängkriminaliteten och klimatrörelsen. Den skolstrejkande klimataktivisten Greta Thunberg har exempelvis samarbetat med ”1.Cuz”.

LÄS ÄVEN: SVT-inslag om gängkriminella som ’vilar upp sig’ i Hälsingland väcker vrede

Kopplingarna sträcker sig via Greta in i Miljöpartiet där språkrören valt att i sin politiska retorik införliva det gängkriminella förortsspråket med uttryck som ”göra kaos” – en omskrivning för att utöva grovt eller dödligt våld. Liknande kopplingar via gangsterrappare finns också mellan gängkriminaliteten och covid-vaccinationsrörelsen med bland annat propagandakampanjen ”kavla upp”.

Utöver de mord, skjutningar, sprängdåd och andra våldshandlingar som har kopplingar till statsmedia, klimatrörelsen och vaccinationsrörelsen pågår också gängkonflikter i Storstockholm om narkotikamarknaden samt ett antal konflikter på individnivå.

På nyårsaftonen sköts en person ihjäl utanför McDonalds i Vällingby – en förort som när den byggdes på 1950-talet var föremål för reportage i media och beskrevs som folkhemmets prydnad. Idag är området tillsammans med närliggande Hässelby i stället känt för sina kriminella invandrargäng och som centra för knarkhandeln.

Jullediga poliser förklaringen enligt SVT

När statsmedia analyserar den våldsamma inledningen på 2023, som om den fortsätter kan få till och med rekordåret 2022 med sina 63 gängkriminella dödsskjutningar att förblekna, berör man inte med ett ord den expansiva migrationspolitiken och havererade integrationspolitiken som orsak till utvecklingen eller att så gått som samtliga i den här gängen har utomvästlig invandrarbakgrund.

SVT:s ”expert” på gängkriminalitet, Diamant Salihu, själv utlandsfödd och dömd för vapenbrott, har i stället en annan teori om varför det grova gängvåldet nu eskalerar. Tittarna får vet att det är därför att svenska poliser har tagit ledigt för att fira jul och nyår med sina familjer.

– En förklaring till att vi nu ser så många dödskjutningar och sprängningar är att de kriminella är strategiska. De vet att många poliser är på julledighet … då passar man på, förklarar Salihu i ett filmat inslag på SVT:s webbplats.

LÄS ÄVEN: Polischef om gängmordet som blev dagliga bombdåd: ”Isolerad händelse”