swebbtv wilgert tullberg

Mikael Willgert intervjuar Jan Tullberg.

Inrikes

SwebbTV:s Youtube-kanal tillbaka online

Publicerad 8/7/2019
Annons

För några dagar sen släcktes SwebbTV:s Youtube-kanal med flera års material i form av studiosamtal, intervjuer, föredrag och reportage plötsligt ned. På onsdagen meddelar SwebbTV att Youtube lika plötsligt valt att återställa kanalen på plattformen.

Den som försökte se ett klipp på SwebbTV:s Youtube-kanal möttes av en svart ruta och texten ”Videoklippet är inte längre tillgängligt eftersom det YouTube-konto som är associerat med videoklippet har avslutats”. Youtube menade att SwebbTV brutit mot plattformens regler mot så kallat ”hate speech”. Normalt föranleds eventuella avstängningar av ett flertal varningar, men enligt SwebbTV:s redaktör Mikael Willgert hade man inte fått någon information från Youtube.

LÄS ÄVEN: SwebbTV:s YouTube-kanal nedsläckt – flera års programmaterial utraderat

På onsdagsförmiddagen meddelar SwebbTV att Youtube-kanalen är återställd och man tror att detta skett som en följd av alternativa kanalers engagemang och man tackar för stödet.

”Avbrottet har visat hur sårbara vi är och hur viktigt det är att att utforska alternativa lösningar, där vi inte är i händerna på olika intressen. Därför kommer arbetet för att finna alternativ fortsätta”, skriver man och konstaterar att om händelsen fört något positivt med sig är det att man ”fått så många bevis på hur viktigt detta arbete är och vår målsättning är nu att vi ska skala upp det ytterligare”.

Glada men förvånade
SwebbTV:s redaktör Mikael Willgert säger till Samhällsnytt att man på redaktionen är glada men lite förvånade över att materialet är tillbaka.

– Vi har inte fått någon förklaring från YouTube om varför de ändrat sig. Deras agerande känns nyckfullt och opålitligt och vi vidtar nu därför åtgärder för framtiden för att kommunicera vårt material via andra kanaler.

Google och Youtube censurerar konservativa röster
Sedan en tid tillbaka har Google och Youtube bedrivit något av en slags utrensning av konservativa och alternativa röster vilket bland andra fått president Donald Trump att reagera. ”Hate speech” är inte sällan den officiella förklaringen till avstängningarna trots att inget sådant förekommit. Hetsjakten på konservativa har lett till att många Twitteranvändare gått över till Gab och Bitchute, och snart öppnar den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Petersons nya sajt Thinkspot där man försäkrar att reell yttrandefrihet kommer råda.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons