Swedbank: ”Riksbanken underskattar inflationen”
Andreas Wallström. Foto: Pressbilder

Riksbanken underskattar inflationen och kommer snart tvingas höja sin styrränta ytterligare. Det säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande idag på morgonen.

I torsdags höjde Riksbanken sin styrränta med 0,5 procentenheter – från 0,25 till 0,75 procent. Det var den största höjningen av räntan sedan februari år 2000.

LÄS ÄVEN: Riksbanken höjer styrräntan

Samtidigt meddelades att styrräntan kommer fortsätta höjas framöver. Om två år kommer räntan enligt prognosen nå 2,0 procent, för att nästföljande år fortsätta höjas uppåt.

Syftet med att höja räntan är att försöka stävja inflationen som drivs av skenande priser på inte minst mat, kläder och drivmedel.

”Underskattar inflationen”

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tror emellertid att styrräntan kan komma att höjas igen redan nu under sommaren.

– Vi bedömer att Riksbanken fortsätter att underskatta inflationen, säger han.

Wallström siar att styrräntan höjs med en kvarts procentenhet innan nästa penningpolitiska möte i september, och att en ny räntehöjning därefter presenteras efter varje möte fram till februari nästa år.

Då kommer styrräntan att ha höjts med en och en halv procentenhet, till 1,75 procent, på bara åtta månader.

Tror på sjunkande bopriser

Så sent som i mitten av juni rapporterade SEB i sin ”Boprisindikator”, som sammanställs av Demoskop, att svenskarna i medeltal trodde på en styrränta under en procent om ett år. Andelen hushåll som övervägde att binda räntan minskade, enligt samma indikator.

Samtidigt var det allt fler som trodde på sjunkande bopriser framöver. Hela 47 procent av de tillfrågade förutspådde sjunkande priser, en ökning med hela 23 procentenheter jämfört med samma mätning i maj månad.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!