Sydsvenskan (2)

T.v. Sydsvenskan. T.h. Genrebild tiggare. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Sydsvenskan bekymrade över mindre pengar till tiggare

Publicerad 5/14/2020
Annons

Sydsvenskan har publicerat en påverkanskampanj för att belysa hur utsatta hitresta tiggare i Skåne ska anses vara när färre svenska nu lägger pengar i deras muggar under coronasmittans framfart. Det ska även ha blivit svårare att hitta returburkar och -flaskor. 

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur statsradion, på ett liknande sätt och mitt under brinnande coronakris med nya rekord för antal döda varje dag, valt att producera nyhetsinslag där man bekymrar sig över att inkomsterna för tiggare och andra så kallade EU-migranter sinar.

LÄS ÄVEN: Statsradion slår larm: lägre inkomster för EU-migranter i coronatider

Sydsvenskan hakar nu på denna påverkanskampanj i en artikel om de rumänska tiggarna Claudia Burcea och Nicolae Burcea som påstås ha lämnat fattigdomen i Rumänien för ett nytt liv i Malmö som tiggare utanför stadens butiker.

Sedan coronaepidemin bröt ut ska det ha blivit svårare att tigga pengar, vilket lett till att Claudias och Niccolaes skattefria dagsinkomster sjunkit från 400 kronor per dag till omkring 150-200 kronor. Sydsvenskan lyfter även fram att det nu är svårare för tiggare att hitta pantflaskor i staden.

Tiggare: ”Viruset existerar inte”

Enligt Nicolae är coronaviruset, som hittills har bekräftats hos över 28 000 personer i Sverige och tagit 3 478 liv, bara ett påhitt.

– Jag är inte rädd för viruset, för det existerar inte. Jag har inte träffat någon som har haft det, säger Nicolae till Sydsvenskan.

Stadsmissionen: ”Det är rumänsk slang”

Vid sidan om tiggarna medverkar även Skånes Stadsmission i en intervju med Sydsvenskans reporter. Där bekräftar man att tiggarna har fått se sina inkomster minska under den pågående krisen.

Nicolaes uttalande om att COVID-19 inte existerar vill socialrådgivaren Christian Tigerblad – som arbetar med stadsmissionens EU-finansierade projekt ”Motverka hatbrott mot romska EU-migranter i Malmö” – tona ned genom att hävda att det inte ska tas bokstavligt utan bara är de rumänska romernas jargong:

– Han menar inte att han förnekar virusets existens utan att det inte rör honom. Det är rumänsk slang som är svår att översätta, säger Tigerblad.

LÄS ÄVEN: Rumänska ”tiggare” greps med verktyg för nära en halv miljon – slipper böter och fängelse

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Förre Nato-toppen: Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina
Annons