Tidningen Sydsvenskan har stulit ett reportage från Samhällsnytt som de publicerat tre dagar efter vår artikel. Reportaget publicerades utan kreddning vilket bryter mot branschpraxis – men saknade även centrala delar. Samhällsnytts ansvarig utgivare menar att historien censurerades av ideologiska skäl och att detta är ett bevis på gammelmediernas agerande i övrigt. 

Det var i onsdags som Samhällsnytt publicerade ett reportage om en svensk familj i Malmö som fött sitt barn i Polen på grund av att moderns hälsotillstånd försämrades under en semesterresa till landet. När de kom tillbaka till Sverige fick de veta att det nyfödda barnet inte kommer att kunna registreras i Sverige – eller ens få ett namn – förrän de åker tillbaka till Polen och får ett särskilt papper.

LÄS MER: Svenskt par tvingades söka asyl i Malmö – ville få vård för sitt nyfödda barn

Men just detta kunde familjen inte göra eftersom deras barn inte hade ett pass – och inte heller kunde få ett förrän registreringen hos Skatteverket var klar. Den förtvivlade familjen försökte då att söka asyl för sin dotter – för att åtminstone på det sättet få rätt till skattesubventionerad sjukvård i Sverige. Men inte heller det lyckades eftersom handläggaren på Migrationsverket ansåg att barnet är svensk medborgare och därmed inte kan söka asyl.

– Samtidigt låter man folk komma in utan papper och allt möjligt. Allas lika värde finns inte för oss. Lika för alla är det inte, uppgav då flickans mor Maria Hansson till Samhällsnytt.

Artikeln som fått rubriken ”Svenskt par tvingades söka asyl i Malmö – ville få vård för sitt nyfödda barn” publicerades förra onsdagen och fick över 4 tusen reaktioner på sociala medier. Vi var första media att publicera uppgifterna. Tre dagar senare publicerade Sydsvenskan samma reportage – men utan någon kredd till Samhällsnytt och med centrala delar av storyn utelämnade från beskrivningen.

Det som utelämnades var att paret försökt att söka asyl för sitt barn samt deras kommentarer om den uppkomna situationen. När Samhällsnytt når tidningens ansvarig utgivare Pia Rehnquist via telefon, uppger hon att tidningen arbetade med historien ”parallellt” med Samhällsnytt och därför ser den som ”sin egen”. Samtidigt kunde hon inte svara på varför delar som handlar om familjens försök att söka asyl utelämnades och bad att få återkomma.

Samhällsnytts ansvarig utgivare Mats Dagerlind kommenterar:

– Branschpraxis utgår ifrån att den som publicerar en historia först ska kreddas – oavsett om någon annan kan ha jobbat med storyn parallellt på en annan media. I det här fallet är det uppenbart att Sydsvenskan försöker undvika att ge legitimitet till oss – deras konkurrenter – och glider på sina egna regler, eftersom de vet att inga gammelmedier kommer att fördöma beteendet.

Samhällsnytt har även pratat med journalisten som gjort reportaget för Sydsvenskan, Erika Oldberg:

Det saknas väsentliga delar i din publicering om familjen – nämligen om att de försökte söka asyl för sin dotter. Varför det?

– De sökte ju aldrig asyl.

Men de försökte göra det. Varför har ni inte skrivit om det?

– Ah, jaa… Att två svenska medborgare inte kan söka asyl för sitt barn, nej… Det valde du att skriva om, och det gjorde inte vi.

Men varför?

– Du… tack för att du hörde av dig. Tack.. Hej! – varpå Oldberg avbröt samtalet.

En genomgång av Oldbergs offentliga profil på Facebook visar att hon ”gillar” grupper som Allt åt Alla – en front för vänsterextremistiska AFA, samt ett antal migrantvänliga grupper. Tidigare har hon skrivit en bok med titeln ”Jag är Gina: en berättelse och överlevnad och skam i Europa” som handlade om så kallade EU-migranter – hitresta romer från Sydöstra Europa.

Dagen efter återkom Sydsvenskans ansvarig utgivare med ett mejlsvar:

”Att de kontaktade Migrationsverket sa mamman i förbifarten och enligt uppgifterna till oss sökte föräldrarna aldrig asyl, eftersom de kom fram till att det inte var lösningen på deras problem. Vi anser helt enkelt att den mest intressanta vinkeln är den vi valt.”

I en telefonintervju till Samhällsnytt bekräftade dock Maria Hansson att de berättat exakt samma historia till Sydsvenskan som till Samhällsnytt:

– Vi har berättat alltihopa. Det var lite… intressant att det delen saknas.

När din man kontaktade oss först förklarade han att ni kontaktar Samhällsnytt eftersom ni befarar att de etablerade medierna inte kommer att berätta hela sanningen?

– Nej, och det gjorde de ju faktiskt inte!

Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind kommenterar:

-Det är helt uppenbart i detta fall att det finns ett stort allmänintresse i att berätta att en svensk familj försöker söka asyl i Sverige så att deras dotter skulle kunna få vård. Det är också uppenbart att Sydsvenskan censurerar bort delar av historian av rent politiska skäl. Det intressanta just i detta fall är att det blir så illustrativt hur gammelmedia vanligtvis arbetar. De friserar sanningen, censurerar bort kritiska röster och formar ”narrativ”. Det här är ett bevis på att de har förvandlats till propagandaorgan i maktens tjänst.

LÄS ÄVEN: Facebook stängde ned Tommy Robinson permanent efter avslöjande om BBCs smutsiga arbetsmetoder