Nästan samtliga överfallsgruppvåldtäkter i Sverige begås av unga män med utomvästlig invandrarbakgrund. Den kvintett som nu döms för en grov gruppvåldtäkt i Malmö i oktober förra året följer mönstret. Endast en av förövarna döms till fängelse. Ingen kan utvisas.

Det var på kvällen den 22 oktober som ett gäng invandrarungdomar beslöt sig för att gruppvåldta en för dem okänd ung kvinna som passerade förbi dem på väg hem från Triangelns station. Hem kom hon dock inte.

I stället tvingades hon in i Kungsparken där de fem gängmedlemmarna bröt ner henne på marken, slet av henne kläderna och turades om att våldta henne oralt, vaginalt och analt samtidigt som hon förnedrades. Man passade också på att råna kvinnan på hennes bankkort och ID-handling i syfte att senare länsa hennes bankkonto på pengar.

Om inte en polispatrull som var ute på ett annat uppdrag hade uppmärksammat händelsen hade övergreppen fortsatt ännu längre och gärningspersonerna eventuellt inte kunnat gripas. Nu avbröts de i akten och kunde gripas på bar gärning.

Samtliga har i förhör och rättegång nekat till brott, en av dem till att överhuvudtaget ha haft sex med kvinnan och de övriga fyra att allt skett i samtycke. Det är emellertid inte uppgifter som rimmar med teknisk bevisning, kvinnans berättelse, hur händelsen utspelat sig eller det ingripande polispatrull iakttagit.

Dömer till lägsta möjliga påföljder

Malmö tingsrätt dömer samtliga för grov våldtäkt. Brottsrubriceringen till trots blir påföljderna mycket milda. Endast en får fängelse medan tre får ungdomsvård och den femte ingen frihetsberövande påföljd alls.

Det framgår av rättshandlingarna att samtliga fem migranter har tilldelats svenskt medborgarskap och därför inte kan utvisas.

Att domstolen utdömer så milda påföljder motiveras med gärningspersonernas låga åldrar. Även för 18-åringen väljer domstolen att utdöma lägsta möjliga påföljd i intervallet 5-10 års fängelse. Det sker för att motverka den lagändring som nyligen genomfördes om att myndiga brottslingar upp till 21 år inte längre får någon straffrabatt.

De fem ska tillsammans betala drygt 300 000 kronor i skadestånd till kvinnan, ett belopp som sannolikt Sveriges skattebetalare får lägga ut.

De dömda

Amer Tamem, född 2004-10-18, med medborgarskap: statslös, döms för grov våldtäkt till fängelse i 5 år ( 3 år och 4 månader efter straffrabatt)
Adham Al Sayasneh, född 2005-05-27, döms för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 1 år och 1 månad.
Yamen Aldughaim, född 2006-01-01, döms för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 10 månader.
Tayssir Hedar, föddd 2007-09-16, med medborgarskap i Syrien och Sverige, döms för grov våldtäkt till ungdomsövervakning i 1 år.
Hussein Mashan, född 2005-06-23, med medborgarskap i Syrien, döms för grov våldtäkt till sluten ungdomsvård i 1 år och 1 månad.

Påföljden ungdomsövervakning som Tayssir döms till inskränker sig konkret till att den dömde inte får vistas ute på helgnätter och inte använda narkotika.

Yamen är tidigare dömd för brott mot närstående. Hussein är tidigare dömd för stöld.

De fem gruppvåldtäktsmännens försvarsadvokater har sammantaget kostat Sveriges skattebetalare närmare en miljon kronor.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Medier mörkar bakgrund

Skattefinansierade SVT som rapporterar om domen väljer att hålla läsare och tittare i okunnighet om att samtliga dömda har utomvästlig invandrarbakgrund. Det gör även bland annat Sveriges Radio, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och samtliga andra ”gammelmedier” vars rapportering Samnytt kontrollerat. Uppräknade medier är däremot noga med att uppge gärningspersonernas kön och ålder.

LÄS MER: Kvinna på promenad gruppvåldtogs av syrier: ”De omringade mig”
LÄS MER: Alla artiklar på Samnytt om gruppvåldtäkt