Syrier fick inte SEB-jobb – kallade afrikansk chef ”black piece of shit”
Foto: Polisen/Pressbild

En 31-årig invandrad man i Stockholmsområdet har dömts till dagsböter för förolämpning sedan han kallat en rekryterare på SEB för ”nigger” och ”black piece of shit”. Anledningen var att han inte fick det jobb han sökt hos storbanken.

Det är sommaren 2021 som 31-åringen söker en tjänst på SEB. En mörkhyad engelskspråkig kvinna har fått i uppgift att ansvara för ”screening” av de sökande. Hon ger bland annat kandidaterna i uppgift att genomföra logik- och personlighetstester.

Efter att ha genomgått testerna tas 31-åringen med på en ”slutlista” av kandidater. Han har stora förhoppningar om att få jobbet.

Säger nej

Rekryteraren presenterar kandidaterna för affärsområdesansvariga på banken. De håller i sin tur en halvtimmes långa intervjuer med varje kandidat för att se om någon av dem är intressant.

Efter intervjun bestäms att 31-åringen inte kommer få den utlysta tjänsten.

– Jag tyckte han passade bra. Andra i gruppen gjorde inte det, säger rekryteraren i polisförhör.

31-åringen får därefter ett standardmejl där han informeras om att banken valt att gå vidare med en annan kandidat.

”Black piece of shit”

Efter att ha ratats av banken blir 31-åringen arg och skickar ett flertal arga SMS till den kvinnliga rekryteraren.

”You fucking black piece of shit”, ”you are not welcome to Sweden, we are white people here” och ”Nigger”, skriver han bland annat i SMS till rekryteraren.

Faksimil

Banken polisanmäler de arga och kränkande SMS:en.

– Det är inte bara upp till mig. Banken har sina egna regler och processer som måste följas, säger den kvinnliga rekryteraren om att 31-åringen inte fick jobbet.

Hon berättar att hon efter händelsen ”reste till Lagos för att vara på en plats där svarta människor inte ses som avvikande”.

Från Syrien

Det är inte bara SEB:s rekryterare som har utländsk bakgrund. Det har även 31-åringen. Han är född i Sverige, men barn till invandrare som kom till Sverige från Syrien under 90-talet.

31-åringen är tidigare dömd för olaga hot sedan han hotat skjuta ihjäl en kvinna han fått kontakt med via internet, men som ratade honom efter första dejten. Han skrev efter att ha blivit avvisad ett inlägg på internet om att ”skjuta henne i pannan”.

Nu döms 31-åringen återigen för brott. 50 dagsböter à 490 kronor för förolämpning. Han döms även att betala 10 000 kronor i skadestånd till den SEB-anställda kvinnan.

Efter att åtal väckts mot 31-åringen har hans fru begärt skilsmässa från honom. Det är enligt rättegångshandlingar något han först gått med på, för att därefter motsätta sig.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.