31-årige Duraid Anka, migrant från Syrien, häktades på fredagen misstänkt för delaktighet i de muslimska upploppen i Malmö i slutet av augusti. Mannen väntar åtal för våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet och försök till samma brott.

En framställan om häktning lämnades in till Malmö tingsrätt på förmiddagen och beslut om häkrning fattades senare på fredagen. Duraid som suttit anhållen i ett par dagar har enligt rättshandlingarna tolkbehov på arabiska.

Brotten har begåtts under de muslimska kravallerna 28-30 augusti efter att en koran bränts i Rosengård samt vid ett tidigare tillfälle, den 2 augusti då Duraid attackerade polis utanför Rättscentrum på Porslinsgatan.

Duraids advokat Eva Bazo är fåording och vill inte uppge hur hennes klient ställer sig till anklagelserna eller ge några andra kommentarer.

Ytterligare fem personer är delgivna misstanke om brott i samband med de muslimska upploppen. Flera av dem är under 18 år.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat den profilerade polishataren Duraid Anka, som i sociala medier har filmat och skryter om hur han saboterar polisfordon.