Som ni säkert läst så pågår en attack mot Samnytt från etablissemanget. Nyligen dömdes vår ansvarige utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal och vi tvingas betala rättegångskostnaderna. Utöver det fälldes vi av Mediernas Etiknämnd för fyra publiceringar. Vi gick ut till er och bad som stöd och här redovisar vi hur det har gått!

Den 22 juni skrev vi om förtalsdomen i artikeln Svart dag för pressfriheten – hjälp Samnytt med rättegångskostnader efter ’förtalsdom’:

Den 21 juni meddelade Svea hovrätt dom i ett mål där Dagens Nyheter stämt Samnytt för grovt förtal efter att vi i en artikel granskat en av deras profilerade journalister, Saeed Alnahhal. DN:s syfte med stämningen har varit att svärta ned Samnytt och slå mot vår ekonomi samt att skrämma andra granskande journalister till tystnad.

Vi meddelade då att för Samnytt får den aktuella domen kännbara ekonomiska konsekvenser när vi nu tvingas betala Dagens Nyheters rättegångskostnader på 115 026 + 45 881 kronor samt våra egna rättegångskostnader på 28 500 + 18 025 kronor. Sammanlagt alltså modiga 207 432 kronor.

Utöver det klandras Samnytt av Mediernas etiknämnd för flera artiklar, vilket vi ämnar kommentera närmare snart. Det kommer kosta tidningen 52 000 kronor. Sammanlagt blir det i extra utgifter drygt 259 000 kronor.

Som vi tidigare redovisade var vi i slutet av juni på god väg att ha lyckats samla ihop rättegångskostnaderna med hjälp av er, våra läsare. Då låg vi på cirka 160 000 kronor insamlat.

Nu har ytterligare lite tid gått och i skrivande stund har ni hjälp oss att samla in hela 232 000 kronor! Helt fantastiskt och ett intyg på styrkan i Samnytt-rörelsen!

Tack vare detta går vi hyfsat oskadade från den totalt orättfärdiga förtalsdomen samt Mediernas Etiknämnds bedömning av fyra av våra artiklar, där vi alltså lyckats täcka upp för 232 000 utav 259 000 kronor.

Så tack till alla som stöttat oss. Vi ser som sagt varenda donation, stor som liten. Vissa ger 50 kronor, andra 1000 kr, vissa mer än så, andra mindre, men tillsammans har vi klarat av även detta.

Det bästa långsiktigt är om du som inte redan prenumererar eller månadsdonerar börjar göra det. Ni kan läsa mer om prenumerationer HÄR och donationer HÄR.

Återigen, tack! Vi återkommer snart med våra tankar om framtiden i ljuset av de attacker mot oberoende media som pågår i Sverige.