magda kent

Foto: Pressbild, socialdemokraternas partikongress 2021

Ledare

Tack, Maggan, för att vi får tillbaka lite av våra beslagtagna pengar

Publicerad 1/13/2022
Annons

Valår nu – märker ni det? Precis därför sossarna opportunt, efter månader av press från oppositionen, nu väljer att ge tillbaka en bråkdel av de pengar de i princip stulit av svenska elkonsumenter. Effekten vill de ska bli tacksamhet från väljarna men låt oss hoppas att så ej blir fallet.

Som Samnytt rapporterade igår så beslutade regeringen att ge maximalt 2000 kronor i bidrag upp till en maximal elkonsumtion på 2000 kWh per månad, maximalt alltså 6000 kr för de tre månaderna det gäller. Rubrikerna blev precis som de ville ha dem – stora och fina. Tyvärr leder det säkerligen till att vissa svenskar känner tacksamhet, precis vad sossarna räknar med.

Men det som händer är givetvis samma som alltid: klåfingriga politiker som vill ha mer och mer av vanliga medborgares pengar tar stort med ena handen och delar ut smulor med andra. Det ska ingen känna tacksamhet för, tvärtom.

De höga elpriserna i Sverige beror på främst två saker: dels regeringens totalt inkompetenta och nonchalanta hantering av Sveriges elförsörjning och elproduktion, samt dels en vansinnig skattepolitik.

75 procent skatt & avgift

Man brukar tala om att 50 procent av konsument-elpriset utgörs av skatter och avgifter. Men det är en för liten siffra. Tittar vi på Energiföretagens grafer, uppdaterade efter nuvarande läge, består konsumentpriset upp till hela 75 procent av olika skatter och avgifter. Exempelvis är utsläppsrätterna inte redovisade på elräkningen, men är en pålaga från staten:

energiforetagen.se

Som framgår av grafen ligger skatter och avgifternas andel långt över 50 procent för villor men även för lägenheter stundtals. Då ska man även ha i åtanke att i ”nätavgift” också ingår en avgift som går oavkortat till staten. Räknar man med den ökar andelen ytterligare.

Lägg därtill att energiskatten fördubblats de senaste 10 åren samt att staten tar moms på skatten, alltså skatt på en skatt.

Raserad elproduktion

Utöver denna massiva beskattning som direkt drabbar elkonsumenterna har vi såklart den rödgröna energipolitiken. Det började redan på 90-talet när Barsebäck 1 lades ner, och därmed billig, stabil, miljövänlig och planerbar elproduktion i södra Sverige, där behovet är som störst. Det var under en socialdemokratisk regering. Barsebäcks andra reaktor lades ner 2005 efter att socialdemokraterna kommit överens med Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Oskarshamns reaktorer 1 och 2 är sedan 2017 respektive 2016 permanent avstängda – under socialdemokraterna. Och som alla vet togs Ringshals 2 ur drift på morgonen den 30 december 2019 och Ringhals 1 kvällen den 31 december 2020.

Sammanlagt har alltså socialdemokraterna lagt ner hälften av Sveriges tidigare 12 reaktorer. Dessa har till viss del ersatts av opålitlig och dyr vindkraft som dessutom inte bidrar till elstabiliteten i systemet. För de av er som missat Samnytts granskning av vindkraften kan ni se tre delarna HÄR.

Sossarna menar att priset påverkas av ”internationella faktorer” och slår såklart ifrån sig, men ingen är då dum att de inte tror att priserna påverkas uppåt när man tar bort en enorm del av den planerbara kraft vi har. Påverkan internationellt stämmer men även här kan man om man vill begränsa effekterna genom att begränsa exporten.

Denna politik bidrar såklart till höjda priser och höjd osäkerhet vilket i sig också leder till att press priserna uppåt. Lägg där till att ”förnybar energi” (det är den inte men) har förtur på elnätet och dessutom kostnadsfritt så är det ytterligare kostnader som i slutändan hamnar på den enskilda konsumenten.

Gammelmedia spelar med

Vi har alltså en situation när regeringen, som består av ett gäng SSU-kompisar som bäst kan beskriva som ett samling pajasar i kostym, dels raserar världens troligen bästa elsystem och dels beskattar svenska konsumenter till döds med vad som återstår. När effekterna av deras totala misslyckande i ännu en fråga når svenskarnas plånböcker (under ett valår dessutom) gör sossarna vad de gör bäst: går i opposition mot sin egen politik, men först efter att oppositionen satt ner foten.

Så de gör ett utspel om att ge tillbaka lite av alla de pengar de tagit och får av gammelmedia precis den effekt de söker: fina stora rubriker såsom ”Hushåll får tusenlappar tillbaka efter elprischock” och ”regeringen föreslår miljardsatsning”. Detta lurar såklart många människor som nu kommer känna tacksamhet att de får spottstyver tillbaka av samma personer som orsakat stora hål i deras fickor. Men det är en illusion.

Inga ska eller bör vara tacksamma när de tar stor med ena handen och delar ut smulor med andra. Ingen ska vara tacksam till de pajasar som återigen ”varit naiva” i ännu en extremt viktig fråga. Väljarna bör istället vända dem ryggen i valet den 11 september och förpassa clownerna till historiens skräphög.

För hur många misslyckanden ska svenska folket egentligen tåla?

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons