Trots att en socialdemokratisk politiker i Jönköpings län har tagit en kvinnlig partikamrat på rumpan vid två tillfällen ser partidistriktet inga skäl till att polisanmäla eller utesluta honom. Själv förnekar han anklagelserna.

Första tillfället var efter valet 2018 då den socialdemokratiska regiongruppen samlades på Hooks Herrgård och mannen ska ha daskat kvinnan på rumpan då hon reste sig ur en soffa. Det andra tillfället var på regionfullmäktige för några veckor sen.

Anklagelserna från kvinnan har resulterat i en varning men ingenting mer. Mannen står fortfarande kvar på listorna inför nästa val medan kvinnan valt att lämna partiet.

Enligt Carina Ödebrink, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län, har man agerat så fort man fick vetskap om vad som skett.

– Utifrån den bilden vi fick var det ett oacceptabelt beteende, att man klappar någon på rumpan. Vi hade ett allvarligt samtal med personen i fråga att det inte är något vi accepterar och vi har också lyft frågan i distriktsstyrelsen och regiongruppen, hur man ska bete sig mot varandra, säger hon till Jönköpings-Posten.

LÄS ÄVEN: Tomas Eneroth (S): ”Var kommer alla män som tafsar ifrån”

Partidistriktet ska ha haft kontakt med kvinnan om hur man ska gå vidare med ärendet. Hon ska inte att tyckt att man skulle göra en polisanmälan utan att fallet hanterats tillräckligt. Partidistriktet har inte heller ansett att det funnits fog för en anmälan om sexuellt ofredande.

Trots att hans beteende betecknas som oacceptabelt sitter mannen kvar på sin post.

– Ja… det är en bra fråga. Det är en avvägning vi får göra utifrån den bilden vi har fått. Vi har talat med personen i fråga och sagt att det här inte är okej, att vi inte accepterar det. Men vi bedömer det som att han inte har ett skadat förtroende, säger Carina Ödebrink.

Tonas ned

Samtidigt hävdar en person med god insyn i partiet att händelsen på Hooks Herrgård var betydligt allvarligare än vad partiet vill ge sken av.

– Om S i handling vill leva upp till jämställdhetssnacket hade detta varit ett ypperligt tillfälle, säger politikern.

Mannen själv ska inte ha något minne av det som skedde på herrgården, och avseende regionfullmäktige nyligen var det oavsiktligt.

På frågan om vad det säger om Socialdemokraterna att två företrädare, nyligen även infrastrukturminister Tomas Eneroth, på kort tid misstänkts för sexuella trakasserier säger Ödbrink att det finns överallt i samhället och att det inte är något utmärkande för just Socialdemokraterna.