tåg-flygplan

Pixabay

Ekonomi

Tåget avsevärt dyrare än flyget

Publicerad 7/26/2023
Annons

Som en del av den så kallade gröna omställningen uppmanas människor att välja tåget i stället för flyget. Att ta tåget är dock dubbelt så dyrt, detta enligt siffror i en ny rapport.

I rapporten från Greenpeace har man analyserat 112 rutter i 27 olika länder. I över 70 procent av fallen är flyget det billigaste alternativet och det är i genomsnitt dubbelt så dyrt att åka tåg inom Europa. I vissa fall är det upp till 30 gånger dyrare med tåget.

LÄS ÄVEN: Nato: Våra styrkor ska bli klimatvänliga

Enligt rapporten är Sverige ett av länderna med lägst prisskillnader mellan tåg och flyg, även om tåget i genomsnitt är 32 procent dyrare här.

Enligt Herwig Schuster, transportexpert på Greenpeace i Central- och Östeuropa, beror detta på att ”flygbolag gynnas av skandalösa skatteförmåner” och att ”i synnerhet lågprisflygbolag har utnyttjat varje kryphål” samt att det visar att ”europeiska medborgare uppmanas att flyga”.

Hon får medhåll av Carl Schlyter (MP), klimattalesperson för Greenpeace Sverige, som anser att ”möjligheterna till en bekväm, miljövänlig och prisvärd resa” minskar för de som vill välja tåget.

LÄS ÄVEN: 1 100 forskare och experter i gemensam publikation: ”Det finns ingen klimatkris”

Organisationen kräver nu att skattefinansierade subventioner till flygbolag och flygplatser tas bort och att billiga ”klimatbiljetter” introduceras i kollektivtrafiken.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons