Talibanerna: Ni kan skicka hem afghanerna
Zabihullah Mujahid. Foto: Dmitry Terekhov/TRT

Det nya talibanstyret i Afghanistan är berett att ta emot afghaner som får avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd eller döms till utvisning på grund av brott. Det säger talibanernas talesman Zabihullah Mujahid.

Det är i en intervju med den österrikiska tidningen Kronen Zeitung som talesmannen Zabihullah Mujahid får frågor om talibanernas planer för landet. Bland annat berättar han att talibanerna är beredda att ta emot de afghaner som nekas asyl i Europa. I synnerhet dem som dömts till utvisning på grund av brott.

– Ja. De kommer ställas inför rätta. En domstol får avgöra vad som kommer hända med dem, säger han till Kronen Zeitung.

Mujahid betonar i intervjun att talibanerna vill att situationen i landet stabiliseras. Terrordådet vid Kabuls flygplats nyligen, som rivaliserande Islamiska staten tagit på sig, skyller talibanerna på USA.

– Det hände där amerikanerna hade kontrollen. När USA drog tillbaka sina trupper från Kabul till flygplatsen, uppmanade de alla att komma dit för att ta sig till USA eller Europa. Det kunde inte leda till annat än det kaos som användes för terror, säger Zabihullah Mujahid.

Uppmaningen: Stanna i Afghanistan

Zabihullah Mujahid hävdar att en del av de afghaner som nu flyr landet låtit sig skrämmas av ”propaganda”. Andra menar han helt enkelt ser en chans att flytta till USA eller Europa av ekonomiska skäl.

– Det är inget nytt. I synnerhet unga människor har alltid försökta ta sig till Europa via Turkiet och Grekland. Det är inte enbart ett problem för Afghanistan. Det finns även fattigdom i Pakistan och andra länder. Många försöker nu ta chansen att fly ifrån den, säger han.

Talibantalesmannen menar att talibanerna inte blir glada av att människor vill lämna landet, och uppmanar dem att stanna kvar.

– Självklart! Det är vårt mål att afghanerna inte lämnar sitt hemland och ger sig av på farliga flyktingrutter. Vi vet att situationen i Europa är allt annat än en dans på rosor för våra flyktingar, säger Mujahid.

Strategiskt för USA

Talibanernas förklaring till USA:s närvaro i landet de senaste tjugo åren skiljer sig från den etablerade uppfattningen i Västvärlden. Mujahid menar att det helt enkelt var ett geostrategiskt beslut.

– De ville ha baser här, stanna för alltid, och kunna kontrollera andra asiatiska och icke-asiatiska länder, säger han.

– De senaste tjugo åren har USA inte gjort något för oss, kriget har fortsatt, folket har bombats och ekonomin förstörts. Fattigdom och drogproduktion har uppmuntrats.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.