Annie Lööf.jpg
Inrikes

Talmannen ger Annie Lööf sonderingsuppdrag

Publicerad 11/15/2018
Annons

Efter onsdagens statsministeromröstning, där C och L röstade nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister för en M-KD-regering, såg det ut som att de enda kvarvarande alternativen var att Stefan Löfven (S) fortsätter som statsminister i fyra år till eller ett extra val. Efter att partiledarna på torsdagen åter igen mött talman Andreas Norlén står det klart att Annie Lööf (C) nu ges nästa sonderingsuppdrag.

Jimmie Åkesson (SD) menade att C och L nu bekänt färg och att de framledes bör anses ingå i ett vänsterliberalt block medan SD, M och KD på sikt bör bilda ett konservativt block. Han menade även att C och L:s agerande innebär att Stefan Löfven nu bör prövas som statsminister igen då alternativet Annie Lööf inte är rimligt som representant för ett parti som fick under tio procent i valet.

Enligt Norlén finns en stor acceptans för att Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag och hon ska avrapportera till honom igen nästa torsdag.

– Under samtalen med partiledarna har det visat sig att det finns bred acceptans för att ge Annie Lööf uppdraget. Centerpartiet nämns i flertalet regeringskonstellationer och är i övrigt en nyckelaktör i regeringsbildningsprocessen. Dessutom anser Annie Lööf att det finns mer att sondera, att alla möjligheter inte är körda i botten. Därför är det rimligt att ge henne ett sonderingsuppdrag med detta innehåll.

Lööf ska själv ha uppfattningen att ”hon vill gå in på det här med ett nytt angreppssätt”.

– Det är för tidigt att prata om extra val, jag vill göra allt jag kan för att undvika ett extra val eftersom det skulle skada förtroende från allmänheten, sa Norlén.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
471Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons