Vid en pressträff i riksdagen på torsdagseftermiddagen meddelade talman Andreas Norlén att han åter kommer att nominera Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till statsminister. Talmannen riktade samtidigt hård kritik mot Miljöpartiet som han menar bär det tyngsta ansvaret för onsdagens riksdagskaos som enligt talmannen skadar förtroendet för det politiska systemet.

Efter att Miljöpartiet lämnat regeringen på grund av att man inte vill vara med och regera på vad språkrören benämnde som en ”blåbrun” budget framtagen av ett ”högerextremt” parti begärde den endast sju timmar tidigare valda statsministern Magdalena Andersson (S) att bli entledigad från uppdraget. Detta i enlighet med gällande regler då hennes godkännande gällde en tvåpartiregering som inte längre existerar.

Nominerar Andersson trots att oppositionens budget vann

Andreas Norlén sade vid torsdagens pressträff att det mot bakgrund av att oppositionens budget vann riksdagens gehör inte vore otänkbart att nu nominera någon annan kandidat än Magdalena Andersson. Men eftersom samtliga partier aviserat att man kommer att rösta likadant som på onsdagen om Anderson nomineras på nytt och hon sagt sig beredd att regera på oppositionens budget, finns enligt talmannen ingen anledning att i stället nominera exempelvis Ulf Kristersson.

Lade skulden för riksdagskaoset på Miljöpartiet

Norlén inledde pressträffen med att beklaga onsdagens riksdagsturbulens som han menade skadar förtroendet för det politiska systemet. Talmannen lade den huvudsakliga skulden på Miljöpartiet som inte innan nomineringen av Magdalena Andersson berättat för honom att de avsåg att lämna regeringen om regeringens budgetproposition föll. Om Norlén haft den informationen skulle han avvaktat med nominering till efter budgetomröstningen.

Andersson ska leda enpartiregering

Den nya nomineringen av Magdalena Andersson, nu för en enpartiregering endast bestående av Socialdemokraterna, kommer att ske redan under torsdagsförmiddagen. En ny omröstning för att tolerera Andersson som statsminister kan ske tidigast på måndag och måste enligt grundlagen hållas senast på onsdag.

Redde ut konstitutionella frågetecken

Norlén tog också upp frågan om en statsminister som ännu inte tillträtt kan avgå. Detta med hänvisning till att riksdagens beslut inte innebär att den kandidat men meddelat sig tolerera också tillträder som statsminister. Det sker i stället i en så kallad skifteskonselj på slottet med statschefen Kungen som ordförande.

Talmannen sade sig tro att lagstiftaren inte förutsett att en godkänd statsministerkandidat skulle begära sitt entledigande innan skifteskonseljen men gjorde bedömningen att det enda rimliga beslutet för honom var att ändå bevilja ett sådant i stället för att vänta, låta Magdalena Andersson formellt tillträda och sedan låta henne avgå.

Andersson formellt aldrig statsminister

Formellt var Magdalena Andersson således inte statsminister under de sju timmarna från riksdagens godkännande och fram till att hon entledigades av talmannen. Statsminister var och är fram till skifteskonseljen fortfarande Stefan Löfven.

Om inget ytterligare oförutsett inträffar kommer Magdalena Andersson att bli vald till och tillträda som statsminister. Det blir en ytterligare försvagad regering hon kommer att leda fram till valet som dessutom är bunden till oppositionens statsbudget.

Många ministrar byts ut

Samtliga ministrar med grön partibok ska också bytas ut mot sådana med röd i den tillträdande nya enpartiregeringen. Vilka S-namn det blir är fortfarande oklart. Det kan också bli rockader bland de nu sittande S-ministrarna.

Någon ska också axla Magdalena Anderssons portfölj som finansminister när hon tar klivet upp till statsministerposten. Klart är däremot att jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund, finansmarknadsminister Åsa Lindhagen, kultur- och idrottsminister Amanda Lind samt biståndsminister Per Olsson Fridh får respass.

Bland de socialdemokratiska statsråden har näringsminister Ibrahim Baylan och landsbygdsminister Jennie Nilsson meddelat att de avgår och inte står till förfogande för ministerposter i kommande regering.