Genrebild. Faksimil YouTube

Tandläkare i Malmö drog omotiverat ut patienters tänder

En tandläkare kan komma att få sin legitimation indragen sedan denne utan att det varit medicinskt motiverat dragit ut patienters tänder. En patient fick samtliga 22 tänder utdragna trots att det endast fanns skäl att dra ut fem av dem.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har agerat efter minst 11 klagomål mot en tandläkare i Malmö. Vid sidan av tandläkarens utdragning av tänder utan välgrundad medicinsk motivering har denne även överanvänt lokalbedövning.

LÄS ÄVEN: Tandläkare prickas – skyller felbehandling på språksvårigheter

Samma patient som fick alla sina 22 tänder utdragna erhöll även 30 ampuller lokalbedövning, lång över maxdosen på 13 ampuller. Efter behandlingen led patienten av smärta och inflammation men fick ingen eftervård av tandläkaren.

LÄS ÄVEN: 60-åring fick tänder utdragna efter värk i käken – hade egentligen cancer i halsen

IVO kräver indragen legitimation 
IVO har granskat ytterligare tio liknande klagomål från andra patienter där mängder med tänder har dragits ut. Tillsynsmyndigheten vill att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, återkallar tandläkarens legitimation med motiveringen att denne har varit ”grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke”, alternativt att tandläkaren meddelas en treårig prövotid.

LÄS ÄVEN: IVO anmäler läkare i Malmö – kan inte kommunicera på svenska

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.