Tandläkare (2)

Genrebild. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Tandläkare rotfyllde friska tänder och glömde avbruten fil i munnen

Publicerad 3/20/2020
Annons

En tandläkare har felbehandlat flera patienter genom att bland annat rotfylla friska tänder, missat en fistel och lämnat kvar en avbruten fil i en mun. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nöjer sig med att kritisera tandläkaren.

Enligt IVO har tandläkaren, som bland annat har arbetat i vid en klinik i Dalarnas län, felbehandlat tre patienter och även slarvat med dokumentation, rapporterar Dalarnas Tidningar.

LÄS ÄVEN: Tandläkare i Malmö drog omotiverat ut patienters tänder

Bland raden av felbehandlingar har tandläkaren missat en fistel innanför en patients överläpp vilket är något som IVO anser att han borde ha upptäckt. Vidare bedömer IVO att behandlingen varken har varit sakkunnig eller omsorgsfull.

Rotfyllde friska tänder

I ett annat fall har tandläkaren inte redogjort varför han samtidigt som han utförde en rotfyllning försåg tanden med plastfyllning istället för antibakteriellt medel som underfyllning. Men där slutar det inte. Tandläkaren kritiseras för ytterligare två felbehandlingar vid en klinik utanför Dalarna. Han har bland annat rotfyllt två friska tänder och även försökt att rotfylla en tredje tand som sedan fick tas bort. Detta ingrep utfördes trots att det inte var medicinskt motiverat.

Tandläkaren har även lämnat kvar en avbruten fil i en patients tandrot. Men trots upprepningar av felaktigheter har IVO bara valt att kritisera tandläkaren.

LÄS ÄVEN: Tandläkare prickas – skyller felbehandling på språksvårigheter

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons