I en intervju med Financial Times frågas statsepidemiolog Anders Tegnell om Sveriges avvikande hantering av migranter. Tegnell påstår att krisen 2015 inte var någon riktig kris och att det massiva inflödet till Sverige på 163 000 migranter bara det året inte heller haft några negativa effekter på samhället.

I artikeln slår Financial Times fast att Sverige valt kraftigt avvikande vägar jämfört med sina grannländer både vad gäller migrantkrisen 2015 och pandemin.

– Det är slående att Sverige har valt en väldigt annorlunda väg vid två internationella kriser de senaste fem åren, säger Nicholas Aylott, lektor och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till Financial Times.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Enligt tidningen är Sverige en “moralisk stormakt” som försöker “agera rationellt” som ser andra länders beslut som baserade på bland annat “känslor”.

Överdriven oro

Om både pandemin och anstormningen 2015 säger Tegnell att “oron kring båda kriserna kan vara överdriven” och att migrantkrisen för fem år sen inte riktigt var en kris – inte heller ledde den till några negativa effekter på samhället, detta trots att kommunerna går på knäna och att det råder en akut bostadsbrist.

LÄS ÄVEN: Ny italiensk kritik mot Anders Tegnell

– Migrationskrisen var inte riktigt en kris. Vi tog in personerna och, så klart, vi är inte det bästa landet i världen på att integrera dem, självklart, de är fortfarande ett problem. Men det är inte ett stort problem. Ekonomin fortsatte. Bostadssituationen ändrades inte jättemycket.

Enligt artikeln tror Tegnell att pandemin kommer att utvecklas på samma sätt.

Svarade om folkhälsan

Expressen frågar Tegnell varför han uttalat sig om migrantkrisen och dess följder uppger han att han egentligen svarade om migrationens effekter på folkhälsan.

– Det blir alltid konstigt när man tar ut något ur en stor intervju. Vad det handlade om, det som vi diskuterade, var hur stor effekt den här typen av hälsokriser har på samhället på sikt.

– Då kan man ju säga att folkhälsan i Sverige inte ändrades nämnvärt efter flyktingkrisen.

– Om man rycker ut en enskild mening i en timslång intervju kan det ju bli jättekonstigt och låta som att jag försöker hävda att något inte har hänt.

LÄS ÄVEN: ”Anders Tegnell fan club” växer lavinartat: ”Tegnell vår befriare”