Enligt nya uppgifter finns det nu coronasmitta på var tredje äldreboende i huvudstaden. När statsepidemiolog Anders Tegnell får frågan hur det kommer sig att smittan tagit sig in trots åtgärder svarar han ”jag vet inte riktigt” och att ”man hade kunnat vara snabbare med att testa personer”.

LÄS ÄVEN: Internt dokument: Coronapatienter ska dö hemma – platser på sjukhus slut om en vecka

På onsdagen passerade Sverige 5 000 bekräftade fall. Man testar dock inte allmänheten som upplever symptom och den egentliga siffran för antal smittade är därför oklar. Av de bekräftade smittade har hittills 259 patienter avlidit.

Det är Stockholms stad som meddelar att de har fått information att hela 29 av stadens 88 vård- och omsorgsboenden har coronasmittan (COVID-19). Vidare framgår även att Stockholms stad ännu inte har fått in alla uppgifter, rapporterar statstelevisionen.

Carl Smitterberg är presstalesman vid stadsledningskontoret på Stockholms stad och han berättar för SVT att de av sekretesskäl inte kan svara på exakt hur många som har drabbats av coronaviruset.

Anders Tegnell om situationen: ”Jag vet inte riktigt”

Statsepidemiolog Anders Tegnell medverkade i SVT och fick frågan hur det det kommer sig att Sverige inte har lyckats bättre med att hålla smittan borta från äldreboenden trots att det har varit Folkhälsomyndighetens fokuspunkt under flera presskonferenser.

– Jag vet inte riktigt. Man hade kunnat vara snabbare med att testa personal, gissar Tegnell.

Han menar att den nuvarande situationen ”är väl en lärdom för övriga landet”. Detta trots att Tegnell i början av virusets framfart slog fast att det inte fanns någon oro för att smittas av coronaviruset. Statsepidemiologen tonade ned riskerna och menade att systemen för att hantera smittsamma virus fungerar väl.



Kommunal: ”Saknas skyddsutrustning och handsprit”

Elisabeth Antfolk, som är ordförande för fackförbundet Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad, kan däremot ge en teori på varför smittan har vunnit terräng på vårdboenden.

– Det saknas skyddsutrustning. Det finns inte handsprit. Det finns inte förkläden. Det är oklart från den ena stunden till den andra om man ska ha munskydd eller inte när man går in till de gamla. Och det finns inte tvål att tvätta sig med på alla boenden, berättar Antfolk för statsradion.

LÄS ÄVEN: Regionrådet Irene Svenonius (M) om brist på skyddsutrustning: ”Ingen såg det komma”

authorimage