I början av mars gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation till regionerna att upphöra med att erbjuda ett antikroppstest för allmänheten – ett test som påvisar en genomgången infektion och nivån av immunitet. Detta samtidigt som just dessa uppgifter föreslås införas i europeiska ”gröna certifikat” för att visa att personen är immun mot Covid-19 – liksom de vaccinerade – och kan röra sig fritt i samhället.

LÄS MER: Antikroppstester stoppas i Sverige – skulle vara alternativ till vaccination

Folkhälsomyndighetens rekommendation har ifrågasatts på flera håll – däribland av riksdagsledamoten Jan Ericson som kallar det ”märkligt” och menar att befolkningen borde kunna veta om sin status – särskilt mot bakgrund av det pågående vaccinationsfiaskot i Sverige där vaccineringen går allt saktare samtidigt som stora mängder av vaccindoser skänks utomlands.

Samnytt har pratat med Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell för att höra hans resonemang och förklaringen till de nya direktiven.

Är det inte viktigt för den enskilde att veta att den genomgått coronainfektionen och har en immunitet mot den?

– Nej, inte stor vikt längre. Nu vet de allra flesta som hade infektion att man har haft det – för att man var diagnosticerad. Just nu är det inte många längre som inte har diagnoser. Så var det i början när vi inte hade en god testkapacitet, men nu kan alla som har symptom testa sig, och då är vår bedömning att vi hittar de allra flesta.

Samtidigt behöver inte personer som fortfarande har höga nivåer av antikroppar vaccineras i första taget?

– Jo, det är vår bedömning att alla ska vaccineras. Vi vet inte hur länge de antikropparna finns, och vi har inte heller något bra system för att genomföra vaccinationerna och samtidigt kolla om man har antikroppar. Det fungerar inte.

Ja, för att veta det måste man ju testa – och det är precis vad ni avråder från att göra numera? Är svaret på varför ni avråder alltså att ni inte kan bygga ett fungerande system för det?

– Nej, det finns möjlighet att göra, men vår bedömning är att inte prioritera det.

Varför ska personer som genomgått infektionen och fortfarande har bra immunskydd vaccineras?

– Vi vet ju att vaccinet ger skydd. Vi sorterar inte på det viset. Det finns ingen möjlighet att kontrollera om man har antikroppar. Det är inte genomförbart. Så gör man också med alla andra vacciner. Det är normala rutiner.

Dock ger en genomgången infektion en högre nivå av immunskydd jämfört med vaccin?

– Nej, det är inte alls klart. Det vet vi inte än.

Det finns studier som visar det. (Flera studier har visat bestående nivåer av antikroppar mot Covid-19 upp till 8-9 månader efter infektionen samt stabila nivåer av B- och T-celler som ska finnas kvar mycket längre. Detta samtidigt som antikroppar vid vaccinering försvinner efter 2-3 månader.)

– Jag har inte sett några studier som visar långtidsresultat som jämför vaccinen med genomgången infektion.

Vad säger du om tajmingen med denna rekommendation – just när resultat för antikroppstesterna skulle bli aktuella för diverse vaccinpass, reseintyg osv. – stoppar ni dem?

– Det är helt olika processer med helt olika bedömningar. De har ingenting med varandra att göra. Vi gör inte bedömningen utifrån ett vaccinpass, utan utifrån vad behövs för hanteringen av pandemin i Sverige.

Och ni anser att det inte behövs längre?

– Jo, det behövs men inte på en individnivå för att kontrollera om enskilda har antikroppar mot viruset. Det behövs nog för att göra undersökningar om immuniteten i olika delar av befolkningen till exempel. Men för hanteringen av pandemin är det oviktigt.

Ska inte sjukvården utgå från individens behov?

– Individens behov när det gäller hälsa och sjukvård, men inte individens behov när det gäller resa.

Det ingår dock i det att veta om man har ett skydd mot en farlig sjukdom?

– Det går inte att veta hur länge skyddet ligger kvar. Man kan inte gå och testa sig med jämna mellanrum. Man vet att man har antikroppar upp till nio månader.

När Samnytt skulle fråga varför det inte går att testa sig med jämna mellanrum när just denna möjlighet tidigare erbjöds av flera regioner avbryter Anders Tegnell intervjun med hänvisning till ett nära förestående möte.

Enligt en studie som genomförts på Danderyds sjukhus fanns skyddande antikroppar kvar hos 96% av de 370 deltagarna minst nio månader efter en genomgången infektion. I jämförelse visade en studie som gjorts i USA att antikroppar som uppkom efter en vaccinering med Modernas vaccin fanns kvar endast i tre månader.

I juni 2020 hävdade Anders Tegnell för statsradion att det är säkert att antikroppar ger immunitet mot Covid-19.

– Det finns inga tvivel om att man får en immunitet efter man har haft en verifierad covid-19-infektion. Frågan som kvarstår är att hur länge den varar. Den verkar vara hyfsat länge enligt den data vi har, uppgav Tegnell då.