För några veckor sen sa statsepidemiolog Anders Tegnell att de kvarvarande råden och restriktionerna förmodligen skulle tas bort under hösten, men nu flaggar han för att även kommande jul kan påverkas.

Efter att antalet smittade nu ökar igen är Tegnell inte längre lika säker på utvecklingen. I juli ökade fallen med 42 procent och nu är det främst personer under 40 som smittas. Stockholm är främst drabbat.

Enligt Tegnell är unga på nattklubbar ett stort problemområde i dagsläget. Man ser även att resandet orsakar mer problem än tidigare. Trots att smittspridningen ökar står planen för höstterminen klar och skolorna kommer att hålla öppet.

Får leva med corona ett bra tag

I september är det meningen att ytterligare råd och restriktioner ska tas bort, bland annat begränsningarna för allmänna sammankomster och större sällskap på restauranger tillåts, men då de tas bort helt kan man i dag inte svara på. Och i dagsläget kan man inte lova en restriktionsfri jul.

– Nej, det tror jag ingen skulle kunna lova. Vi kommer behöva fortsätta leva med det här viruset ett bra tag framåt.

Tegnell menar att vi även fortsättningsvis kommer att få anpassa oss på grund av pandemin. Ett råd som fortfarande ligger kvar är att jobba hemifrån.