En advokatbyrå som på uppdrag av musik- och filmjättar jagar fildelare begärt att Telia skulle lämna ut sina bredbandskunders namn och adresser fick nej i domstol. Men trots detta skickade Telia uppgifterna till advokatbyrån. Nu skyller det delvis statsägda företaget på ”misstag”.

De stora film- och musikbolagen har egna divisioner och anlitade advokatbyråer som jagar fildelare, det vill säga personer som kopierar och delar med sig till andra av upphovsrättsskyddat film- och musikmaterial, idag oftast via så kallad bittorrent-teknik.

Man söker av nätet efter personer som fildelar och begär via domstol sedan ut IP-adresser och personuppgifter till de misstänkta fildelarna, varefter dessa får ett hotbrev hemskickat med ett ultimatum att antingen betala ett antal tusenlappar frivilligt eller ställas inför rätta och dömas till mångdubbelt högre skadestånd. I många fall handlar det om sexfilmer och då antyds i kravbreven att det kan bli pinsamt för personen om ärendet tas vidare.

Krav till fildelare jämförs med brottslig utpressning

Många betalar även om de inte anser sig vara skyldiga. Förfarandet har av kritiker jämförts med sådana utpressningsmetoder som den organiserade brottsligheten ägnar sig åt. Film- och musikjättarna anser sig ha stöd för agerandet i den omdiskuterade så kallade Ipred-lagen som grundar sig på ett EU-direktiv.

Ofta, men inte alltid, beslutar svenska domstolar att Internet-leverantörer måste lämna ut sina kunduppgifter till film- och musikjättarnas piratjägare. Men nu visar det sig att uppgifter lämnas ut även där en domstol sagt nej.

Telia skyller på ”misstag”

Det är det delvis statligt ägda Telia som i strid med en domstolsorder lämnat ut kunduppgifter till en advokatbyrå som på uppdrag av storbolagen jagar piratkopierare på nätet, något som Dagens Nyheter kunnat avslöja.

På Telia hävdar man efter att domstolstrotset avslöjats att det rör sig om ett misstag.

– Det var ett misstag som gjordes, säger Telias presschef Irene Krohn till DN.

Fick nej i domstol – lämnade ändå ut uppgifter

Den 4 februari avvisade en domstol en begäran från ett filmbolag att få ut uppgifter till en rad personer som man ville skicka kravbrev till. Domstolen sade nej med motiveringen att bolaget inte kunde styrka att de hade upphovsrätten till alla de filmer där de ansåg sig ha blivit utsatta för upphovsrättsintrång.

Men beslutet trotsades av Telia som ändå lämnade ut kunduppgifterna. Enligt interna dokument som DN tagit del av rör det sig om 55 kunder som på det här sättet felaktigt kastats i klorna på piratjägare och fått oberättigade hotbrev hem i brevlådan.

Kravbrev kan vara olagliga

Det som skett kan vara brottsligt. Än så länge är det oklart om det blir några rättsliga efterräkningar för Telia. Företaget uppger att man i efterhand bett kunderna om ursäkt och att man med anledning av det inträffade ”ser över sina processer”. Det framgår inte om kunderna nöjt sig med detta eller vill ha kompensation alternativt upprättelse i domstol.

Den advokatbyrå, Next Advokater, som anlitats av filmbolaget för att jaga fildelare och som fick kunduppgifterna skickade till sig av Telia vägrar svara på frågor från media. Man vill inte berätta huruvida de felaktigt utpekade 55 personerna fått kravbrev och om de i så fall betalat under hot om rättegång och ännu större kostnader.

Piratjägare inför rätta i stor bedrägerihärva

En annan advokatbyrå som med ifrågasatta metoder profilerat sig för att jaga fildelare på film- och musikjättarnas uppdrag är danska Njord Law Firm, som är verksam i både Danmark och Sverige. Byrån hamnade nyligen i ett uppmärksammat rättsligt blåsväder både den och ett av de bolag man arbetar åt delgavs misstanke om grovt bedrägeri för hur man bedrivit sin inkassoverksamhet mot misstänkta fildelare.

Härvan utreds av åklagaren för allvarlig ekonomisk och internationell brottslighet i Danmark och bedrägerierna uppges omfatta 7,5 miljoner danska kronor. Byrån nekar till brott och hävdar att alltsammans är ”ett missförstånd”.