I en färsk DN-intervju går KD:s nyrekryterade toppnamn till EU-parlamentet, Alice Teodorescu Måwe, till hätsk attack mot SD. Hon känner ”aversion” mot partiet deklarerar hon och säger sig nu även vara för fri invandring. Hon får svar på tal av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Alice Teodorescu Måwe höll under lång tid tand för tunga i invandringspolitiska frågor. På så sätt såg hon till att inga karriärsdörrar stängdes.

Först när andra, mest noterbart Sverigedemokraterna, i ett par decennier tagit på sig att agera slagpåsar för att riva åsiktskorridoren kom Alice ut ur garderoben som massinvandringskritiker. Någon tacksamhet gentemot de som gjorde grovjobbet känner hon emellertid inte.

”Nazister och rasister”

I en mastodontintervju med Dagens Nyheter tar hon i stället starkt avstånd från Sverigedemokraterna och kallar de bekymrade svenskar som en gång tog initiativ till partiet degraderar hon kollektivt till ”nazister och rasister”. Den korrekta historieskrivningen är att det i den stora gruppen endast fanns någon enstaka med sådan bakgrund som dessutom lämnat den miljön.

Många som läst Alice alster i de olika fora där hon dykt upp de senaste åren har uppfattat henne som en av de moderata SD-plagiatörer som antingen vaknat till insikt om att det socialkonservativa partiet haft rätt hela tiden, tyckt likadant en längre tid men taktiskt hållit tyst om det, alternativt bara positionerat sig som SD light för att hejda väljarströmmarna från M till SD.

Under den här perioden har de plumpa påhoppen på SD mer eller mindre lyst med sin frånvaro. När hon rekryterades som politisk redaktör till Göteborgs-Posten ställde hon till och med till med rabalder på redaktionen genom att förorda samarbete mellan de allmänborgerliga partierna och Sverigedemokraterna, något som vid tidpunkten ännu var tabu.

Nytt parti, nya åsikter

Men idag när Alice gjort nästa taktiska karriärsdrag – övergett Moderaterna för Kristdemokraterna för att komma över en attraktiv stol i EU-parlamentet – är det ett annat ljud i skällan.

– Jag har inget gemensamt med SD, deklarerar hon bestämt och säger sig tvärtom hysa en ”aversion” mot partiet och ”ta illa vid sig” av att ”klumpas ihop” med sådana som Jimmie Åkesson.

Invandringskritiken har de som läst, lyssnat och tittat på hennes inhopp i den migrationspolitiska debatten också missuppfattat får vi nu veta – i grunden är hon för fri invandring. Om det är den linjen hon ska driva i Bryssel framgår inte.

Inte säkert det blir någon Bryssel-resa

Helt klart att hon kommer dit är det ännu inte. KD ligger illa till i opinionen. Om det – ur partiets synvinkel – vill sig illa kan man bli utan representation i EU-parlamentet.

Det offentliga debaclet kring hur Alice från gatan lyckades norpa åt sig förstaplatsen på listan framför ögonen på nya och gamla internkandidater och gick med i KD först samma dag som hon fick det lukrativa erbjudandet har heller inte höjt väljarnas förtroende för partiet.

Men att en del av den byken var att det tidigare toppnamnet Sara Skyttedal fick sparken för att ha samtalat med Sverigedemokraterna gör det extra viktigt för Alice att nu markera det avstånd hon tidigare inte varit så tydlig med.

Risken är annars att Skyttedals öde också blir hennes eget beroende på vad som grävs fram av granskande journalister eller framkommer genom skvallrande politiker.

Får svar på tal av Åkesson

Smutskastningen av SD i DN intervju har inte passerat partiledaren Jimmie Åkesson obemärkt. Han nämner i en kommentar på X inte Alice explicit utan riktar generell kritik mot det han kallar ”ynkliga” och ”självgoda finborgare”.

Förstått först nu att hon är kristdemokrat

Alice antyder vidare i DN-intervjun att hon, trots ett långt kompisskap med KD-ledaren Ebba Busch, inte förstått att det är kristdemokrat hon i själv och hjärta är. Först när hon läste KD:s partiprogram ska polletten ha trillat ned.

– När jag läste det så kände jag: Det här är ju jag, berättar hon.

Alice avslöjar också att hon faktiskt en gång sedan hon fick rösträtt har röstat på KD. Eftersom vi har valhemlighet i Sverige är det en uppgift som inte kan kontrolleras. DN-läsarna får ta hennes politikerord på att det är sant. Några frågor om kristen tro har Alice inte fått, den delen av att vara kristdemokrat anses numera irrelevant.

Ville starta från toppen, inte botten

Att hon övergett Moderaterna för Kristdemokraterna berättar hon har en huvudförklaring.

– Jag hade ett möte med någon på kansliet som typ sa att ”man måste börja längst ner” eller något.

Att gå den långa vägen och succesivt arbeta sig upp till toppen i partiet var inget som passade hennes otåliga sinnelag. I Kristdemokraterna får hon starta från toppen.

100 000 i månadslön på Bulletin

I DN-intervjun berörs även hoppjerkan Alice gästspel i den upphausade mediesatsningen Bulletin. Den skulle bli Sveriges svar på amerikanska New York Times och franska Le Monde. hette det. Riktigt så blev det inte.

Efter redaktionsgräl mellan ägare och journalister inför öppen ridå och ekonomiskt haveri på grund av att de opinionsprofiler som rekryterades skulle ha topplöner – själv begärde och fick Alice närmare 100 000 kronor i månaden – gick tidningen i konkurs.

Efter ett stort antal avhopp och rekonstruktion för Bulletin nu en mer anspråkslös tillvaro som en av många mindre medieaktörer utanför det gängse mediaetablissemanget.