Ett japanskt forskarteam har lyckats odla mänsklig hud runt ett robotfinger. I framtiden hoppas man kunna göra det över ett helt metallskelett för att bygga robotar som påminner om den i filmen Terminator. Det rapporterar ScienceNews.

Det är biohybridforskare vid universitet i Tokyo som tagit fram ett robotfinger över vilket man på samma sätt som Arnold Schwarzeneggers mördarmaskin i James Camerons dystopiska film Terminator har täckt med levande mänsklig hud.

Målsättningen är att en dag kunna bygga sådana robotar som till det yttre ser precis ut som människor. Man tänker sig dock att dessa inte i första hand ska bli soldater utan användas i mer fredliga sammanhang, exempelvis som personal i vård och omsorg.

För att täcka robotfingret med hud sänktes det ned i en blandning av kollagen och mänskliga hudceller. blandningen fixerades till ett underhudslager över fingret. Teamet hällde därefter en vätska innehållande mänskliga keratinocytceller över fingret så att det bildade ett ytterhudslager. Efter två veckor hade huden en tjocklek på några millimeter, jämförbart med det hos en människa.

Den laboratorietillverkade mänskliga huden visade sig vara tillräckligt stark och tänjbar för att klara robotfingrets böjande rörelser. Om den ändå skadas är den självläkande, precis som på en människa. Forskarna gjorde avsiktligt ett snitt i huden för att efterlikna en skärskada och täckte sedan skadan med ett kollagenbandage. Efter en vecka var huden helt läkt och skadan borta.

Den japanska forskningen har väckt genklang hos andra forskarlag som sysslar med att bygga maskiner med inslag av mänsklig vävnad, populärt kallad cyborg-teknik, bland annat på anrika MIT i USA. Nästa steg i utvecklingen hoppas man ska bli att kunna bädda in även nervceller i den här sortens framodlad hud för att även ge den mänsklig känsel.

Dit är det dock en bit kvar. I nuläget kämpar forskarna med att få den framodlade huden utan nervceller att klara vanliga påfrestningar från den yttre miljön utan att förstöras. I nuläget måste den kontinuerligt underhällas genom att blötläggas i lösningar med socker och aminosyror för att överleva – en Terminator-robot med den hud som finns tillgänglig just nu skulle behöva bada ofta och ta hand om sin hy på ett sätt som man kanske mer förknippar med fotomodeller än mördarmonster.