Den terrorkopplade imamen Abo Raad i Gävle stöder den arabiska protestvågen mot Sverige och svenska myndigheter. Det framgår av inlägg han skrivit på Facebook. Och nu på söndag planeras en större demonstration i Göteborg.

Det muslimska missnöjet med den svenska LVU-lagen, där barn som riskerar att råka illa ut kan omhändertas av myndigheterna, växer. Protesterna har även uppmärksammats stort internationellt. Främst bland muslimer bosatta i Mellanöstern och i andra länder.

Nu på söndag planeras en större demonstration på Gustav Adolfs torg i Göteborg. De missnöjda muslimerna hävdar bland annat att Sverige bryter mot barnkonventionen genom att LVU-omhänderta barn.

Leds av våldsamma araber

Flera av de ledande personerna i den muslimska protestvågen är araber som själva förlorat vårdnaden om sina barn. Det framgår av rättegångshandlingar som Samnytt tagit del av.

En av dem är en man från Libanon som kom till Sverige tillsammans med sin syriska fru och deras gemensamma barn under flyktingkrisen. Så snart familjen kom till Sverige lämnade hon sin man. Enligt henne har ex-mannen varit våldsam mot både henne och deras gemensamma barn. Kvinnan har numera ensam vårdnad om barnet och lever med skyddade personuppgifter.

En annan av de ledande männen i proteströrelsen förlorade vårdnaden om sitt barn på grund av sin frus drogmissbruk. Efter flera försök från myndigheternas sida att lösa situationen blev den till slut så kaotisk att ett flertal polispatruller fick larmas för att rädda barnen undan deras drogpsykotiska mamma.

LÄS ÄVEN: Här samlas kriminella klanen utanför slottet

Stöds av radikal imam

Gävleimamen Abo Raad, som har en stor följarskara bland radikala muslimer i Sverige, är en annan person som stöder proteströrelsen. I ett flertal inlägg och videoklipp på sin Facebooksida anklagar han svenska myndigheter för att kidnappa muslimska barn.

I inläggen uppmanar Raad muslimer att delta i de demonstrationer som anordnas på olika platser i protest mot Sverige.

LÄS ÄVEN: Salafistiske imamen Abo Raad inför rätta på nytt

Akut hot mot Sverige

Säkerhetspolisen har klassat Abo Raad som ett ”akut hot mot rikets säkerhet” och begärt att han ska utvisas till sitt hemland Irak. Skälen till det är belagda med sekretess, men Raad har kunnat knytas till finansiering av terrorgruppen Islamiska staten.

I april 2019 omhändertogs Raad tillsammans med sin son och placerades på ett av Migrationsverkets förvar. Ett halvår senare släpptes de emellertid på fri fot igen. Såväl migrationsdomstolen som Migrationsöverdomstolen ansåg nämligen att det fanns risk att Abo Raad och hans son skulle råka illa ut om de utvisades till hemlandet.

LÄS ÄVEN: SVT i hyllningsreportage för islamistimam: ”Kramkalas” och ”rockstjärna”

Vill ”förebygga assimilering”

Protesterna mot svenska myndigheter får även stöd från islamistpartiet Nyans. I inlägg på Facebook oroar sig partiet för att omhändertagna muslimska barn kommer försvenskas om de placeras i svenska fosterfamiljer.

”Barn som tillhör annan kultur eller religion skall garanteras en uppfostran i enlighet med hens ursprungliga kultur och religion hos det placerade familjehemmet för att förebygga eventuell assimilering”, skriver partiet bland annat.

LÄS ÄVEN: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”