Ibn rushd 1 miljon

Imam Salahuddin Barakat och Ibn Rushds verksamhetsutvecklare Andreas Hasslert. Foto: Pressbild. Wikipedia

Inrikes

Terrorkopplat studieförbund får miljonbidrag från skattebetalarna

Publicerad 4/30/2023
Annons

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, som påvisats ha kopplingar till våldsbejakande islamism och muslimsk terrorism, har beviljats 1,1 miljoner i bidrag från Göteborgs stad – ur skattebetalarnas fickor. Beslutet togs efter att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet gett sitt godkännande.

Studieförbundet Ibn Rushd har varit en het politisk fråga de senaste åren, och dess ansökningar om bidrag har avslagits tre år i följd tack vare Sverigedemokraterna. Partiet har vid minst sju olika tillfällen motionerat om att stoppa samarbeten och bidrag till den terrorkopplade organisationen, men har inte lyckats denna gång.

Bland annat har förbundet anklagats för kopplingar till terrorstämplade islamistiska Muslimska brödraskapet. Organisationen har också kritiserats för att sanktionera hedersförtryck och radikala tolkningar av islam.

– Vi känner oss tryggare med beskedet att det inte längre ska vara någon verksamhet med Bellevuemoskén under det här året, säger Jenny Broman (V), ordförande i socialnämnd centrum.

LÄS ÄVEN: Ibn Rushd väntas få miljonbidrag från Göteborgs skattebetalare

M, KD L och SD ville avslå

M, KD, L och SD ville avslå studieförbundets bidragsansökan men förlorade striden. Nina Miskovsky (M), vice ordförande i socialnämnd centrum, kritiserar tjänstemännen och menar att de gjort en felbedömning när det gäller Ibn Rushds demokratikrav.

Enligt henne grundar sig resonemanget i att man prioriterar goda relationer med Ibn Rushd och deras samverkanspartners framför att följa de riktlinjer som finns för jämställdhet, rättigheter för sexuella minoriteter och att inte stödja antidemokratiska krafter.

Sverigedemokraterna är också är kritiska till beslutet och framhåller att Ibn Rushd är en odemokratisk organisation med kopplingar till Muslimska brödraskapet. Detta är något som bland annat en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bekräftar, där det påpekas att ledningen för Ibn Rushd är ”helt styrd av MB” med hänvisning till en doktorsavhandling av Sameh Egyptson.

Enligt SD kan Ibn Rushd inte anses uppfylla de krav och villkor som ställs på studieförbund och man påtalar att det även förekommer hedersförtryck och diskriminering kopplat till kön och sexuell läggning inom organisationen.

LÄS ÄVEN: Tidöpartierna skärper kraven på Folkbildningsrådet – vill stoppa fusk och islamism
LÄS ÄVEN: SD om muslimskt helgdagskrav: ”Flytta om ni inte gillar Sverige”

redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons