islamic-relief-feature

Foto: Pressbilder

Inrikes

Terrorutpekade Islamic relief får behålla 90-konto

Publicerad 12/17/2021
Annons

Islamic relief får behålla sitt 90-konto i Sverige. Det berättar Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, för Samnytt. Däremot kommer man fortsätta att hålla ett vakande öga på organisationen.
– Ja, med anledning av det här som har hänt i Storbritannien, säger Hörnblad.

Islamic relief har senaste åren varit föremål för flera utredningar sedan ledande företrädare för hjälporganisationen gjort antisemitiska uttalanden, samt uppgifter om samröre med Muslimska brödraskapet. 2016 stängde den brittiska banken HSBC Islamic reliefs bankkonton på grund av farhågor för att ”pengar avsedda för humanitärt bistånd potentiellt kan hamna hos terrorgrupper utomlands”.

Förenade arabemiraten har placerat Islamic relief på en förbudslista, Bangladesh har tidvis stoppat den från att genomföra hjälpinsatser och Israel har anklagat hjälporganisationen för att slussa pengar till terrorgruppen Hamas. I slutet av förra året stoppade den tyska regeringen allt fortsatt stöd till Islamic relief och angav kopplingar till Muslimska brödraskapet som skäl, och i januari i år beslutade sig Nederländerna för att göra samma sak.

Utreddes i Storbritannien

Brittiska Charity commission tillsatte förra året en utredning, liksom svenska biståndsmyndigheten Sida som är en av Islamic reliefs viktigaste finansiärer. De svenska skattebetalarna står för omkring en tiondedel av organisationens globala budget. Det svenska stödet har mångdubblats sedan den rödgröna valsegern 2014. En halv miljard skattekronor skänktes till den kontroversiella muslimska organisationen mellan 2017 och 2020.

Faksimil

Brittiska Charity commission och svenska Sida har kommit fram till en annan slutsats än sina tyska och nederländska kollegor. De anser sig vara nöjda med de åtgärder Islamic relief vidtagit för att ta itu med islamistisk extremism. Sida fortsätter därför att stödja organisationen med drygt 100 miljoner svenska skattekronor årligen.

Får behålla 90-konto

Under 2021 har Islamic relief även varit föremål för en granskning för att avgöra om de ska få behålla sitt 90-konto eller inte. Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, berättar för Samnytt att den muslimska organisationen kommer att få behålla kontot. Åtminstone tills vidare.

– Vi har följt upp de anklagelserna. De måste komma in med ytterligare utredning och redogörelser för vad de vidtar för åtgärder med policys för volontärer och rekrytering till styrelsen, så det sker enligt demokratiska principer, säger hon.

– Vi har undersökt och ställt frågor om hur de jobbar här i Sverige och de här kopplingarna till Muslimska brödraskapet. Det har inte framkommit att de haft några aktiviteter som kan anses vara antidemokratiska i den svenska delen av organisationen.

Utredningen är emellertid ännu inte avslutad.

– Den pågår fortfarande. De får komma in med lägesrapporter och beskriva hur de genomför de här åtgärderna från Charity commission, säger Lena Hörnblad.

Så tills vidare får de ha sitt 90-konto?

– Ja.

Men ni håller ett särskilt öga på Islamic relief?

– Ja, med anledning av det här som har hänt i Storbritannien. Upprinnelsen var att det var några styrelseledamöter i internationella Islamic relief som uttalat sig antisemitiskt i sociala medier.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons