Åtal väcks idag mot Theodor Engström för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen. Engström åtalas för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott.

Ing-Marie Wieselgren, överläkare och nationell samordnare för psykiatrifrågor, knivhöggs till döds under politikerveckan i Almedalen i Visby den 6 juli i år. Gärningsmannen, 33-årige Theodor Engström, greps i närheten av brottsplatsen.

Terrorbrott

Några dagar efter mordet uppgav Säkerhetspolisen att det fanns misstankar om att Engström haft ett terrormotiv. Det är det han nu åtalas för.

LÄS ÄVEN: Säpo: Visbymordet är ett terrorbrott

Den första åtalspunkten, mordet på Wieselgren, gäller terroristbrott.

Foto: Polisen

Kammaråklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål säger vid en pressträff att den omständighet att mordet begicks under politikerveckan i Almedalen vägts in i bedömningen av att det klassats som ett terroristbrott.

Olin skriver i stämningsansökan att mordet ”har allvarligt kunnat skada Sverige och har av Theodor Engström begåtts i avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen i Sverige.”

Planerade dåd mot Annie Lööf

Theodor Engström åtalas även för förberedelse till terroristbrott. Enligt polisutredningen har han planerat mörda eller grovt misshandla Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Annie Lööf Almedalsmördarens egentliga måltavla

”Theodor Engström har under tiden den 20 juni till den 6 juli 2022 inom Kalmar kommun och Gotlands kommun, med uppsåt att utföra eller främja terroristbrott skaffat, förvarat och transporterat bland annat en dubbeleggad kniv, ytterligare en kniv, två svärd och en pilbåge med pilar samt sammanställt uppgifter om Annie Lööfs förehavanden under Almedalsveckan i Visby”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Centerledaren skulle samma dag hålla tal ett kvarter ifrån där Engström högg ihjäl Wieselgren. Precis när hon skulle gå upp på scenen, tog Lööfs livvakt tag i och förde henne i säkerhet.

Annie Lööf berättar i förhör att hon var omskakad av händelsen, men att hon ”gick in i rollen som chef” och tröstade sina chockade medarbetare.

Psykiskt sjuk

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande begick Theodor Engström mordet i Almedalen under påverkan av en allvarligt psykisk störning.

Faksimil

Enligt utredningen diagnosticerades han 2013 för en autismspektrumstörning, eller Asperger, och han har medicinerat mot depression. Engström uttrycker emellertid starkt missnöje med den svenska psykiatrin.

LÄS ÄVEN: Visbymördaren var psykiskt sjuk

– Hela kontakten med psykiatrin från början till slut har varit ett stort skämt, säger han i polisförhör.

”Övergiven av samhället”

I det omfattande utredningsmaterialet finns bland annat 31 anteckningsblock där Theodor Engström skrivit ned sina tankar på svårläslig engelska.

I ett textstycke verkar han beskriva sig själv som en ”svensk ’Breivik'”, ett sjukt förskolebarn som mördar tjugo andra förskolebarn för att han behandlats illa av samhället.

Faksimil

I ett annat skriver han om att hans måltavla är hela svenska folket, och att om han haft en automatkarbin hade han ”stormat staden, för vad ni gjort mot mig i 33 års tid”.

”Återigen, bara en sjuk pojke övergiven av samhället och dess konsensus, ute i det fria, och med inget kvar utom att tvinga det här framåt. Ett sista litet rop.”

Faksimil