På fredagen gick medieveteranen Thomas Mattsson till attack mot Samnytt för att vi uppmärksammar att vår ansvarige utgivare Mats Dagerlind dömts till fängelse för nyhetsbevakande artiklar om rättsprocesser som Näthatsgranskaren Tomas Åberg varit inblandad i. Mattsson ventilerar avsky mot att Samnytts kampanj rörande Dagerlinds fängelsestraff liknar en kampanj för journalisten Dawit Isaak som fängslats i Eritrea.

Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör på Expressen, rådgivare i Bonnier-koncernen och vice ordförande i intresseorganisationen Utgivarna, har gett sig in i debatten rörande fängelsedomen.

LÄS MER: Stå upp för tryckfriheten och stötta Samnytt: ”Free Mats”

Mattsson som leder Utgivarna – där medier ”som värnar yttrandefriheten och slår vakt om den oberoende journalistiken” samverkar – är inte besvärad över domslutet i sig eller att en kollega och granskande journalist kastas i fängelse.

I en intervju med vänsterextrema Expo på torsdagen framför Mattsson att han förvånas över att Samnytt väljer att göra publiceringar som bryter mot lagen och går utanför det medieetiska regelverket.

Thomas Mattsson har följt upp intervjun med flera inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, i vilka han ventilerar avsky mot Samnytts pågående tryckfrihetskampanj, ”FREE MATS” under den pågående rättsprocessen.

Mattson skriver att kampanjen liknar kampen ”FREE DAWIT” för den fängslade journalisten Dawit Isaak i Eritrea och det känns enligt honom en ”smula magstarkt”.

Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind har svarat Thomas Mattsson att det som är magstarkt i sammanhanget är att publicister i Sverige nu kan kastas i fängelse för sedvanlig granskande kriminaljournalistik av rättsprocesser.

I ytterligare ett inlägg har Mattsson uppmärksammat Samnytts t-shirt och uppmanat tidningen att ”avstå” kampanjen. Enligt Mattsson är det ”ovärdigt” att den liknar kampen för Dawit Isaaks frigivande.

Stötta Samnytt – köp vår t-shirt

Vi behöver läsarnas hjälp under rättsprocessen mot Näthatsgranskaren – stötta genom att swisha en donation till 123 083 3350 eller bli prenumerant HÄR. Vill du hellre donera till tidningen via andra betalsätt finns mer info om det HÄR.

Samnytt har även lanserat en t-shirt som du kan köpa i vår butik för att dels stötta oss ekonomiskt och även visa ditt stöd öppet.

Foto: Samnytt

LÄS MER: Stå upp för tryckfriheten och stötta Samnytt: ”Free Mats”