Dagens nyheters ledarskribent Annika Ström Melin, tidigare chef för Sveriges radios ”Studio Ett”, attackerar i ett antal uppmärksammade Twitterinlägg Sverigedemokraterna. ”Jävlar vilket motstånd ni sillmjölkar till SD-män kommer att möta”, dundrar hon bland annat.
– Jag ångrar lite att jag skrev sådär, säger hon nu till Samnytt.

Det var runt tiotiden i söndagskväll som Annika Ström Melin i ett antal inlägg på Twitter på ett tydligt sätt uttryckte att hon inte tycker om Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN: SVT: En slump att ”mannen på gatan” var V-politiker

”Himmel vilket ömkligt, rasistiskt och allmänt överjävligt gäng som bildade SD”, ”Från och med nu kommer jag att skapa otrevlig stämning i alla samtal med grannar, vänner, familj och vänner: Aldrig att jag underlättar vägen till makten för SD! Aldrig” samt ”Jag är inte klädd i batik, men jävlar vilket motstånd ni sillmjölkar till SD-män kommer att möta”, twittrade hon bland annat.

Faksimil

Ström Melin fick stöd i sin kamp mot SD från flera håll. Inte minst från Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, samt från utbildningsminister Anna Ekström (S).

Sveriges radio-chef

Annika Ström Melin är numera ledarskribent på Dagens nyheter, men hon har en bakgrund som chef för Studio Ett på Sveriges radio. Det är något många reagerar på, då de tycker att någon som jobbat inom statsmedia ska vara mer neutral.

När Samnytt ringer upp den tidigare SR-toppen påpekar hon att det var länge sedan hon jobbade som chef på statsradion.

LÄS ÄVEN: SR-journalist hatar vita män och SD: ”Kan inte SD bara gå och dö”

– Jag var chef för Studio Ett en kort period, och jobbade för Sveriges radio. Får inte jag ha min åsikt för att jag jobbat på Sveriges radio? undrar hon.

”Nazistiska och uttalat rasistiska grupperingar”

Ström Melin förklarar att bakgrunden till hennes utspel är den ”vitbok” Sverigedemokraterna lanserade förra veckan, som inte minst lyfter fram partiets rötter i Bevara Sverige Svenskt (BSS).

– Det var väl inga nyheter, men det framgår så otroligt tydligt att Sverigedemokraterna borde göra mer för att göra upp med de enormt starka kopplingarna till nazistiska och uttalat rasistiska grupperingar, säger hon.

– Jag förstår att de här grundarpersonerna i stort sett är borta, men jag tycker att Jimmie Åkesson borde förklara hur det kom sig att han valde det partiet och hur han kan ha undgått att se vad det var för parti.

LÄS ÄVEN: SR-journalist är asylaktivist och hatar SD – får göra reportage om ’papperslösa’ migranter

Den 66-åriga tidigare SR-toppen tycker att även Vänsterpartiet borde göra upp med sin kommunistiska bakgrund.

– Jag litar inte på ett parti som inte gjort upp med sin väldigt grumliga historia, menar hon.

”Sillmjölkar till SD-män”

Gällande sina söndagkvällsformuleringar om att ”skapa otrevlig stämning i alla samtal” och ”jävlar vilket motstånd ni sillmjölkar till SD-män kommer att möta” är hon i efterhand lite ångerfull.

– Jag ångrar lite att jag skrev sådär, säger hon och förtydligar:

LÄS ÄVEN: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk

– Jag har vänner och grannar som sympatiserar med de här åsikterna, och då tänker jag argumentera för min åsikt. Jag har goda argument för att jag tycker som jag gör. Det är det jag menar.

Bakgrund i FNL

SR-toppen använder sin egen vänsterextrema ungdom som exempel.

– Jag hamnade i min ungdom väldigt fel och har ägnat en stor del av mitt liv åt att försöka göra upp med det. Jag skyller inte på någon annan, men jag tror det är nödvändigt att göra upp med ideologiskt grumliga ståndpunkter, säger hon.

Ström Melin var som ung aktiv i en av de mer extrema FNL-grupperingarna.

– Jag hamnade i en grupp som stödde befrielserörelsen i Kambodja, som sedan utveckades till Pol Pot och ledde till ett helvete, säger hon.

– Jag hoppade av det där efter ganska kort tid, men det har fått mig att tänka mycket på att man kan hamna fel. Man kan också tänka om. Man har rätt att göra misstag, men man måste göra upp med sina misstag, säger Annika Ström Melin.

LÄS MER: Förre Ekotchefens attack på Joakim Lamotte: ”Ärketöntig clown”