Anders Henriksson, tidigare toppchef på Malmö stad, sprider falska påståenden på Facebook om en dom som föll i Malmö tingsrätt förra veckan. De falska påståendena får stark kritik från juristen Claudia Aziz. – Vad tjänar han på att sprida detta? undrar hon.

”Idag fick en 18 årig asylsökande kille sin dom i Malmö tingsrätt: 1,5 års fängelse och utvisning. Hans brott: I sin desperation efter avvisningsbeslut försökte han ta livet av sig genom att sätta eld på sig själv. Genom sitt agerande anser rätten att han har utsatt andra för fara. 2 av 3 nämndemän var Sverigedemokrater.”

Så skriver Anders Henriksson i ett inlägg som publiceras på Facebook i onsdags förra veckan. Henriksson har en bakgrund som mångårig HR-chef på Malmö stad och inlägget får snabbt stor spridning på Facebook och många kommenterar det.

”De här nämndemännen skulle inte få döma i det här målet pga. jäv dvs. de röstar ideologiskt och subjektivt och inte objektivt. Det här domslutet ska tas om”, kräver en uppretad man.

Vissa går så långt som att jämföra domen med den nyligen uppmärksammade så kallade shariadomen i Solna tingsrätt. I det fallet friade två centerpartistiska nämndemän en irakisk man från anklagelser om misshandel eftersom irakierns familj ansågs ”vara en bra familj”.

SE ÄVEN: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

Men det Henriksson skriver i inlägget är inte sant. En 18-årig asylsökande afghansk man har visserligen dömts för brott, men inte för att ha tänt eld på sig själv utan för att ha tänt eld på en soffa på ett asylboende. Afghanen döms till ett och ett halvt års fängelse och utvisning för mordbrand.

Det Henriksson antyder i sitt inlägg, att det är två nämndemän från Sverigedemokraterna som fäller avgörandet, är inte heller det sant. Två av nämndemännen är visserligen tillsatta av SD, men domstolen är överens om att döma för mordbrand och att utvisa afghanen. Den tredje nämndemannen är vänsterpartist och är alltså enig med SD-nämndemännen om domen.

Påpekas bör att de båda SD-nämndemännen är skiljaktiga på så sätt att de vill döma för grov mordbrand istället för mordbrand. Grov mordbrand är också vad åklagaren yrkar på i sin stämningsansökan. I den delen blir de emellertid nedröstade av rådmannen och den tredje nämndemannen.

”Jag vill veta hans syfte”

Under gårdagen avslöjades Anders Henrikssons inlägg som falskt av juristen Claudia Aziz. Hon fattade misstankar om att det Henriksson skriver på Facebook inte stämmer och bestämde sig för att göra egna efterforskningar.

– Jag gillar att kolla upp domar som blir uppmärksammade och så. Jag gillar att läsa och själv ta reda på hur det ligger till. Det är ju fake news vi lever i, så jag köper inte vad som helst, säger Claudia Aziz till Samhällsnytt.

– Det står ingenting i domen om att han brände sig. Han tände eld på en soffa och branden spred sig och vad jag förstår fanns det andra i byggnaden.

Aziz är starkt kritisk till att Henriksson sprider de falska påståendena på Facebook.

– Jag förstår inte hans syfte, jag vill veta hans syfte. Vad tjänar han på att sprida detta? frågar hon sig.

”Det är ju min uppfattning”

När Samhällsnytt ringer upp Anders Henriksson konstaterar han att hans inlägg fått stor spridning på Facebook.

– Helvete vilken snurr den har fått alltså! utbrister han.

Henriksson erkänner också att det är många som kritiserar honom för påståendet om att den afghanske mannen tände eld på sig själv när det i själva verket var en soffa han tände eld på.

– Det är många som hakat upp sig på den delen i inlägget, men min stora invändning i detta handlar om nämndemännen i det här målet, säger Anders Henriksson.

Men det var ju ingen oenig rätt? Alla var med på att han skulle dömas för mordbrand?

– Jag är inte intresserad av att uttala mig i ert forum eller er tidning.

Så du vill inte svara på varför du sprider de här påståendena som inte stämmer?

– Det är ju min uppfattning och jag är ingen journalist.

Du har en bakgrund som HR-chef på Malmö stad. Är det inte viktigt om man har en sådan roll att man är korrekt i sin kommunikation i sociala medier?

– Absolut!

Och i synnerhet här där man riskerar att underminera förtroendet för rättsväsendet?

– Jag tror inte det är jag som underminerar förtroendet för rättsväsendet, det finns andra som bidrar till det.

Därefter tackar Anders Henriksson för sig och lägger på luren.