I ett ledarstick i Göteborgs-Posten på måndagen tar författaren Håkan Boström upp fenomenet med mediehusens gemensamma faktagranskningsprojekt Faktiskt.se, som skulle motverka så kallade fake news men hittills mest producerat egna sådana.

Boström konstaterar inledningsvis att bara efter en dryg månad har ”alla farhågor besannats” och att ”projektet motverkat sitt syfte.

LÄS MER: 150 000 pensionärer har inte råd med tandvård

Ett flertal exempel radas upp som Boström menar visar på ”svårigheter med tolkning och urval när man låtsas att politisk debatt kan reduceras till sant och falskt” – och då det specifikt gäller Sverigedemokraterna har den så kallade faktakollen ”varit rent ohederlig” och här kommer även Samhällsnytt in i bilden.

SvD påstod via Faktiskt.se att den SD-vänliga sajten Samnytt hade ”mestadels fel” när den påstod att asylsökande och personer som uppehåller sig illegalt i landet har rätt till tandvård för 50 kronor per besök, tandvård som fattigpensionärer måste betala betydligt mer för. SvD:s argument är att 50-kronorsregeln enbart gäller ”vård som inte kan anstå”. Detta är dock ett betydligt vidare begrepp än akut tandvård, något som framgår av Socialstyrelsen. I princip täcker det in all relevant tandvård, inklusive förebyggande, som en fattigpensionär kan tänkas kunna kosta på sig.

Det Boström menar är det värsta exemplet är dock DN:s ”faktagranskning” av SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande i partiledardebatten i SVT för en månad sen om att fyra av fem utländska våldtäktsmän slipper utvisning.

DN menade att fler utvisas om man tar med de som inte ens är folkbokförda i Sverige.

Som om detta skulle försvaga Åkessons argument! Tillråga på allt felciterar DN Åkesson, som just talade om de som ”bor i Sverige”.

LÄS MER: Statsfinansierad faktakoll vilseleder om tandvård för illegala: ”Mestadels fel”

Avslutningsvis slår Boström fast att ”amatörmässig och vinklad faktagranskning bidrar i praktiken till att göra journalistik till opinionsbildning” och förhindrar samtidigt de stora mediehusen att granska varandra.

LÄS MER: Pensionär går med fistel i gommen i ett år: kan inte ordna 1500 kronor för behandlingen

Slutsatsen blir således enligt Boström att Faktiskt.se är ”ett fiasko”.