Argentina 1

Leo Messi (t.v.). Foto: Tasnim News Agency (CC BY 4.0)/YouTube

Utrikes

Tidning rasar: ”Varför har inte Argentina svarta spelare?”

Publicerad 12/13/2022
Annons

Fotbolls-VM i Qatar går mot sitt slut. På tisdagskvällen inleds den första semifinalen mellan Argentina och Kroatien. Samtidigt går den ansedda tidningen Washington Post till attack mot Argentina som man anser har för få svarta spelare under VM. Detta trots att landet har få svarta.

Samnytt uppmärksammade liknande utspel från BBC och Expressen under damernas fotbolls-EM i somras. BBC påstod att engelska landslaget var alltför vita medan Expressen ansåg att svenska landslaget hade för många svenskar.

LÄS ÄVEN: BBC: Engelska fotbollslandslaget alltför vitt

Den amerikanska tidningen Washington Post publicerade en opinionstext av Erika Denise Edwards, docent vid University of Texas at El Paso, i vilken hon reagerar på att Argentinas trupp under fotbolls-VM uteslutande består av vita spelare.

Enligt Edwards har landet betydligt mer mångfald. Nämligen att landet år år 2010 hade en procent svarta.

Men den siffran har visat sig vara fel. Washington Post har tvingats publicera en rättelse och skriver att det blev ett redigeringsfel. Nu står det att Argentina har ”betydligt färre än en procent svarta” i landet. Den riktiga siffran år 2010 var 0,4 procent.

Hånas för sin attack

På sociala medier är det många som har reagerat över artikeln. Ett konto svarar på tidningens fråga med att Argentina är ”ett land, inte en Disney-film”.

En annan person skriver ironiskt att Washington Posts redaktion har fler svarta än Argentinas landslag hade år 1925. På bilden som uppges vara Washington Posts redaktion syns en överväldigande majoritet vita.

Klockan 20.00 på tisdagen spelas semifinalen mellan Argentina och Kroatien. I den andra semifinalen på onsdagen möts Frankrike och Marocko.

LÄS ÄVEN: Expressen: För många svenskar i svenska landslaget

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
867Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons