Arbetaren

Faksimil Facebook

Inrikes

Tidningen Arbetaren under utredning efter Samhällsnytts avslöjande om fusk med presstöd

Publicerad 3/19/2018
Annons

För drygt en vecka sedan kunde Samhällsnytt avslöja att tidningen Arbetaren hade lurat till sig hundratusentals skattekronor i felaktigt presstöd. Siffrorna från tidningens årsredovisning för år 2015 och de siffror som Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala hade presenterat i sin ansökan om presstöd går kraftigt isär. Uppgifterna om tidningens intäkter som kunde ge MPRTv en fingervisning om felaktigheter har aldrig lämnats in till myndigheten – men nu inleder enheten för presstödsfrågor en utredning mot tidningen.

Kort efter Samhällsnytts avslöjande om Arbetaren fick vi en begäran från Myndigheten för press, radio och tv som handläggar presstödsfrågor via mejl om att lämna in underlag för vår artikel. Efter vårt svar med information om underlaget fick vi följande besked av myndighetens handläggare Kajsa Rodin angående hur granskningen av Arbetaren kommer att se ut:

”Vi får titta på underlaget och det underlag som vi själva har i ärendena.”

LÄS MER: Granskning – Tidningen Arbetaren lurade till sig hundratusentals skattekronor i presstöd

Vi har ställt flera följdfrågor som vidarebefordrats till chefen för enheten för presstöd på MPRTv Kerstin Morast som upprepar Rodins besked, men vill inte lämna ut fler detaljer:

I en tidigare kommentar till oss berättade dock Kajsa Rodin följande om hur myndigheten reagerar vid felaktiga utbetalningar av presstöd:

– Det första vi kan göra i ett sådant fall är att stoppa utbetalningarna, eftersom stödet ges ut i tolftedel varje månad i förskott. Sedan får vi presentera ärendet för nämnden, som ska fatta ett beslut om det blir en polisanmälan, eller ett beslut om återkrav, eller både och.

Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala skrev tidigare under en försäkran om att samtliga uppgifter i tidningens ansökan om presstöd är korrekta. Enligt vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare Anna Carlsson Lundh kan agerandet vara brottsligt.

Arbetaren ägs av Syndikalisternas fackförbund. Vi har sökt representanter för SAC för kommentar angående hur förbundet ställer sig till att Arbetaren har blivit föremål för myndigheternas granskning i frågan om misstänkt fusk med presstöd. I skrivande stund har dock ingen på fackförbundet återkommit med svar.

Tidningens chefredaktör har vid ett antal tillfällen tidigare fått möjligheten att uttala sig om våra uppgifter vilket vi skrev om i en separat artikel.

LÄS MER: Chefredaktören Toivo Jokkala svarar på Samhällsnytts frågor – ”Vad tror du ditt jävla praktas???”

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons