I tidningen Kvartal går journalisten och Kina-kännaren Ola Wong till rasande kritik mot MSB. Samtidigt som labbläckan i Wuhan nämns som ett alltmer troligt ursprung för viruset släpper MSB en rapport som försöker sätta stopp för granskningen av Kina.

Från flera håll – både välrenommerade forskare till underrättelsetjänster – börjar det formas en ny konsensus om coronavirusets ursprung. Det som flera anser vara den mest troliga förklaringen är att viruset har läckt från labbet i Wuhan på grund av bristande rutiner.

Vissa forskare hävdar t o m att för att sopa igen spåren efter katastrofen som skulle kosta miljontals människor livet och lamslå hela världens ekonomi (med undantag för Kina) har den kommunistiska diktaturen skapat nya mutationer av viruset och spridit dem ute i världen.

LÄS MER: Forskare: Covid-viruset har inget naturligt ursprung

I april släppte dock MSB en rapport som stämplar ifrågasättande av den officiella kinesiska versionen som en ”konspirationsteori” och i slutändan ett hot mot demokratin. Myndigheten har beställt rapporten från den vänsteraktivistiska forskaren Andreas Önnerfors i Göteborg som tidigare genom en kampanj försökt att få bort Alice Teodorescu som ledarskribent hos GP.

Förbjudet att ställa frågor

Budskapet i rapporten är att man inte ska ställa frågor om virusets ursprung. Narrativet går ut på att viruset är ett globalt problem som den kinesiska regimen kan erbjuda svar på, och inte ett problem från Kina där världen har rätt att kräva svar.

Istället för att ifrågasätta de rådande sanningarna ger man i rapporten rekommendationer att ”vara i nuet och plantera ett träd” eller att använda sig av andra metoder att lugna tankarna. T ex rekommenderar MSB metoden ”Kattungen, blomman och lägerelden” – att ”omge sig med bilder av hopp”, vilket bland andra Per Gudmundsson på Bulletin kritiserar.

I Kvartal riktar Wong hård kritik mot MSB som han menar går Kinas ärenden:

”Budskapet från MSB spelar hur som helst i händerna på Kinas kommunistparti (KKP) och det narrativ som partistaten arbetat för att etablera under pandemin. ”

MSB:s enhetschef Mikael Tofvesson som står bakom rapporten går samtidigt till attack mot Kina-kännaren och kallar honom ”oseriös” på Twitter:

Samma tjänsteman bakom krav att strypa alt-medier

Detta är inte första gången som MSB har otur med beställda rapporter. Under valåret 2018 slussade MSB 2 miljoner kronor till en brittisk tankesmedja. Resultatet blev en rapport med utpekanden av enskilda opinionsbildare och journalister som statens fiender samt rekommendationer att rulla tillbaka demokratin, press- och yttrandefriheten i Sverige genom att bland annat strypa ekonomisk försörjning för alternativa medier.

LÄS MER: MSBs rapport föreslår ekonomiska sanktioner mot alternativmedier

Rapporten beställdes genom att kringgå regler för offentlig upphandling vilket Tofvesson konspirerade om med sina brittiska kumpaner. Detta kunde Samnytt avslöja för två år sedan.

LÄS MER: Här betalar MSB ut två miljoner skattekronor till brittiska bedragare – med kopplingar till rysk underrättelsetjänst

När Samnytt ställde frågor till Tofvesson om rapporten försökte han lura vår reporter.

LÄS MER: TOTALSLAKT: MSB:s psykkrigare Tofvesson FLYR Samnytts frågor