gunilla persson sorgligt

Chefredaktör Gunilla Persson. Faksimil SVT

Inrikes

Tidningen Östran läggs ned: ”Chockade och besvikna”

Publicerad 11/25/2019
Annons

På måndagsförmiddagen meddelade mediehuset Gota Media att man lägger ned tidningen Östra Småland och Nyheterna, även kallad Östran, med omedelbar verkan. ”Det är en sorgens dag”, säger tidningens chefredaktör Gunilla Persson.

Östran är en socialdemokratisk dagstidning som grundades 1928 och ges ut i Kalmar. Anledningen till dagens besked är en svikande ekonomi – en problematik som man dragits med i över tio år. 2018 gjorde tidningen en förlust på fyra miljoner kronor.

”På grund av stora ekonomiska förluster under lång tid har Gota Media bestämt sig för att det inte längre är hållbart att ge ut tidningen, utan i stället läggs den ned”, meddelar Gota Media.

På tidningen finns 14 stycken fast anställda plus tre vikarier som nu samtliga förlorar jobben. Beskedet ska ha tagits emot med chock, besvikelse och ilska ”men framför allt sorg”.

– Det är en sorgens dag för tidningarnas duktiga och lojala medarbetare, men också för journalistiken i Kalmar län, som nu blir en röst fattigare, säger Gunilla Persson, chefredaktör på Östra Småland/Nyheterna.

Sista numret ges ut inom kort och redan från och med i morgon kommer prenumeranter att i stället att få Barometern eller Oskarshamns-Tidningen.

– Det här är en sorglig dag för Östra Småland och Nyheterna, de anställda och för tidningens alla trogna abonnenter, säger Bennie Ohlsson, styrelseordförande i Gota Media och Östra Småland AB.

– Men det här är det ärligaste sättet att hantera en svår situation. Tidningen har visat sig vara i ett läge där det inte finns någon bra lösning och då är det mest ansvarsfulla att göra en kontrollerad nedläggning.

Socialdemokraternas före detta partiledare Håkan Juholt, fotograf och journalist på Östra Småland under 80- och 90-talet, kommer att skriva tidningens sista krönika.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
830Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons