Regeringen föreslår kraftigt skärpta regler för att kunna utvisa fler utländska medborgare som döms för brott. En ny utredning, som idag överlämnades till migrationsminister Johan Forssell (M) av den särskilda utredaren Ola Sjöstrand, innehåller flera förändringar som enligt regeringen kan sexfaldiga antalet brottsutvisningar.
Syftet med utredningen, som bär namnet Ett skärpt regelverk om utvisning på grund av brott, är att öka antalet utvisningar av brottsdömda utlänningar och anpassa Sveriges regelverk till EU:s miniminivå. Förslagen innebär en rad förändringar i hur domstolar och myndigheter ska hantera brott som kan leda till utvisning.
– Nu är det slutdaltat med personer som kommer till Sverige och begår brott, säger Johan Forssell.
Utvisning redan vid lindrigare brott
En av de största förändringarna är att utvisning ska kunna ske redan vid brott som leder till strängare påföljd än böter. I dagsläget krävs normalt ett straffvärde motsvarande minst sex månaders fängelse för att utvisning ska bli aktuellt.

Dessutom föreslås att åklagare ska vara skyldiga att yrka på utvisning i samtliga fall där brottet är utvisningsgrundande – något som hittills varit en bedömningsfråga.
– Det handlar ytterst om upprättelse för brottsoffren, säger Forssell.
Nya bedömningar och längre återreseförbud
Utredningen föreslår också att bedömningen av om en person ska utvisas ska skärpas, och att domstolar inte längre ska väga in eventuella verkställighetshinder – som om det är möjligt att genomföra en utvisning i praktiken. Istället ska Migrationsverket ta över den prövningen i ett senare skede.
Reglerna för återreseförbud föreslås också förändras:
- Fem års förbud vid brott med straff under sex månaders fängelse
- Tio år vid straff mellan sex månader och ett år och sex månader
- Permanent förbud vid straff över ett år och sex månader
Samtidigt vill regeringen ta bort dagens särregler som ger starkare skydd mot utvisning för personer som kommit till Sverige före 15 års ålder och vistats i landet i minst fem år.
Praktiska hinder kvarstår
Bedömningen i utredningen är att antalet utvisningar kan öka från dagens cirka 500 per år till omkring 3 000 – en sexfaldig ökning. Men huruvida alla utvisningar kan genomföras i praktiken är oklart.
Många av de länder som utvisade personer skickas till – som Afghanistan, Irak och Somalia – tar inte alltid emot tvångsutvisade. Det finns också fall där det skulle innebära fara för individen att återvända.
Trots detta menar Johan Forssell att förslagen kommer att göra skillnad:
– Steg för steg gör vi svensk migrationspolitik mer rättvis, säger han.
Om riksdagen godkänner förslagen, föreslås att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2027.
Pressträffen med migrationsminister Johan Forssell och den särskilda utredaren Ola Sjöstrand kan ses nedan.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.