Vällingby simhall

Vällingby simhall/Tiggare demonstrerar i Malmö 2015. Foto: Jan Jömmark/hotspot.se

Inrikes

Tiggare fick duscha tillsammans med barn under simskolan i Vällingby: ”Vi är en multikulturell anläggning”

Publicerad 11/12/2018
Annons

En grupp tiggare har kommit in gratis på Vällingby sim- och idrottshall under en simskola för barn och nyttjat omklädningsrum och duschar. Tiggarna ska även ha försökt att bryta upp ett låst skåp. Receptionen har uppgett till bekymrade föräldrar att detta sker enligt en order från Stockholm stads politiker. Simhallens direktör uppger att det även tidigare inträffade incidenter, men menar att tiggarna ska ha tagit sig in på simhallen själva ”på något sätt”. Samtidigt kan han inte ge några garantier att detta inte upprepas.

Samhällsnytt har tagit del av en statusuppdatering i en sluten grupp för kvinnor på Facebook. Enligt inlägget ska en grupp tiggare ha befunnit sig i ett omklädningsrum på Vällingby sim- och idrottshall under simskola när simhallen är stängd för allmänheten. Så här beskrivs händelsen av en kvinna som fanns på platsen:

”Vi har just varit med sonen på simskola i Vällingby. Under simskolan är simhallen stängd för andra besökare. Men när jag kom in i omklädningsrummet såg jag en grupp rumäner – just dessa som tigger som är lätt att känna igen på deras kläder. Jag gick till receptionen och fick till svar: ”Det är inte vi som bestämmer, utan politikerna. Om du är emot detta skriv till politikerna. De får tvätta sig och vara i simhallen medan den är stängd för övriga”.”

Inlägget fick flera kommentarer av vilka framgick att tiggarna hade kommit in på simhallen gratis.  Receptionen ska ha uppgett till kvinnan att även detta sker enligt en order uppifrån. I en av kommentarerna uppges att tiggarna även ska ha försökt bryta upp ett av de låsta skåpen i omklädningsrummet.

De flesta av kommentarerna till inlägget är överväldigande negativa. Kvinnor som kommenterar befarar att deras barn kan bli smittade av sjukdomar genom att använda anläggningen tillsammans med tiggarna. En del kommentarer syftar på att det är orättvist att ge tiggarna gratis entré till simhallar utanför ordinarie öppettider och undrar var de kan få samma förmån själva.

Samhällsnytt har ringt Vällingby sim- och idrottshallens anläggningschef Erik Bredler som initialt förnekade att tiggare släpps in gratis på simhallen.

– Självklart inte. Det spelar ingen roll om det är EU-migrant, eller tiggare, eller asylsökande – samma regler gäller för alla.

Har ni haft sådana besökare tidigare som väckt frågor från allmänheten eller andra besökare?

– Ja, absolut. Vi är ju en mångkulturell anläggning. Vi har besökare från alla kulturer – och det är något som jag tycker är ganska bra. Självklart har vi alla från hemlösa till dem som är kanske lite finare.

– Förutsättningen är att man följer våra trivselregler. Så om det är så om någon kanske börjar tvätta sina kläder i våra duschutrymmen eller på annat sätt inte följer våra trivselregler då blir man ombedd att lämna anläggningen – och det händer också då och då.

När Samhällsnytt konfronterar Bredler med den konkreta incidenten som beskrivs i inlägget ovan erkänner han utan omsvep att han har fått information om ärendet, men menar att tiggarna ska ha tagit sig in på simhallen själva ”på något sätt”.

Bredler uppger att en förening hyr simhallens lokaler under den tiden för simskola och att det behövs ”ett bättre samarbete” dem emellan för att undvika liknande situationer i framtiden.

– Då är det inte Stockholms stads drift, utan då har ju föreningen sin egen simskola. Och på något sätt så har personerna lyckats ta sig in i omklädningsrummen och använt duscharna. Det bekymrar mig lite grand att det har blivit så.

Enligt Bredler behöver inte medlemmarna i föreningen visa upp någon biljett när de passerar under den tid föreningen hyr lokalerna och att det är förmodligen på det sättet gruppen kunde ta sig igenom spärrarna.

Vad är din kommentar till receptionens svar som citeras om att det är ett resultat av ett beslut uppifrån?

– Det är ju… jag kan inte kommentera… Jag tror det har blivit någon sorts missförstånd i kommunikationen när det gäller det. Det är inget som är korrekt.

Kan du garantera besökarna att en sådan situation inte uppstår igen?

– Det är en sak som vi jobbar med. Det är alltid svårt att… Det jag kan garantera är att vi jobbar med det.

Tyckte du denna artikel var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
882Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons