polis mobil

Foto: Adville.

Inrikes

Tillslag mot misstänkta bedragare med äldre som mål i Malmö – fem anhållna

Publicerad 1/27/2020
Annons

På måndagsmorgonen slog polisen till mot personer som misstänks ha ägnat sig åt telefonbedrägerier riktade mot äldre. De tros ha opererat över hela landet. Ett flertal individer sitter nu frihetsberövade.

Under vintern tycks ligorna som riktar in sig på äldre ha trappat upp verksamheten. I början av månaden uppmärksammades en serie rån mot äldre kvinnor varav en var 100 år gammal. Då utgav man sig för att vara polis för att komma in och stjäla.

Situationen bedömdes vara så allvarlig att Malmöpolisen uppmanade folk att tala med sina äldre anhöriga och varna för bedrägeriförsöken.

– De arbetar med att luras, det är deras jobb, de lurar äldre människor, sa polisinformatör Nils Norling vid en pressträff i Malmö.

– Den senaste tiden har denna typ av brott blivit väldigt vanliga. Det är så pass många att det händer varje dag i region syd, sa polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

LÄS MER: Våg av falska poliser lurar äldre – 100-årig kvinna utsatt

Tillslaget på måndagen gällde personer som framför allt sysslat med bedrägeriförsök via telefon. Man har bland annat utgett sig för att vara poliser och fått offren att använda och avslöja Bank-ID, bankdosor och koder. Vissa har även blivit uppsökta i hemmet där man stulit värdesaker.

De misstänkta bedragarna tror man har arbetat över hela landet. Fem personer sitter anhållna som tillsammans misstänks för ett 20-tal brott, vilket dock kan komma att öka.

– De är misstänkta för grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier, säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd.

– Det kan handla om uppemot 500 ärenden. Sannolikt finns det ett stort mörkertal.

Gripandena har gjorts inom ramen för Operation rimfrost.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons