tiggare uppsala

Carl Ridderstråle, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Tillstånd för att tigga kan bli verklighet i Eskilstuna

Publicerad 1/30/2018
Annons

Man uppskattar antalet tiggare i kommunen till mellan 30 och 50. De som skulle bryta mot ordningsföreskrifterna riskerar böter.

En majoritet i Eskilstunas kommunstyrelse vill att de som tigger i kommunen måste ha tillstånd av polisen.

För att göra verklighet av detta måste en ändring av ordningsföreskrifterna till.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet avser göra gemensam sak för att se om man med stöd i ordningslagen kan införa ett förbud mot passiv pengainsamling.

– Vi tror att det här är bra för alla parter, även för dem som är här och ber om pengar, säger kommunalråd Jari Puustinen (M), till SVT.

– Det är för att säkerställa att människor som är i en sådan situation att de måste kräva pengar inte ska kunna göra det utan tillstånd från polisen. Det här är människor som är utsatta och vi har prövat olika metoder, men det händer inte så mycket när det gäller kraven i hemländerna. Då får vi se vad vi kan göra med lagen som finns och vad vi kan göra här, säger kommunalråd Jimmy Jansson (S).

När Vellinge kommun i Skåne försökte införa ett förbud mot tiggeri stoppades det av länsstyrelsen. I Eskilstuna vill man undvika att gå samma öde till mötes genom införandet av en tillståndsplikt.

Ett förbud är enligt svensk lag inte tillåtet, säger Jansson.

Förslaget skickas nu på remiss.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons