Alternativmedia håller ”låg kvalitet”, och därför behövs en tidning som Bulletin. Det hävdar Tino Sanandaji, en av grundarna av den liberala tidningen, i en intervju med Svenska Dagbladet.
– Det slutar i antivaxx, pro-Putin och konspirationsteorier, säger han om alternativmedia.

I december 2020 grundades Bulletin. Ett drygt år senare, i februari i år, försattes tidningen i konkurs.

LÄS MER: Domen: Bulletin sätts i KONKURS

Skandalartad start

Däremellan är tidningen rena dokusåpan, med den ena skandalen efter den andra.

I början av februari 2021, redan efter några veckor, hoppar chefredaktören Paulina Neuding av tidningen. Några dagar senare avslöjas att Bulletin publicerat plagierade texter och i samband med det lämnar även nyhetsjournalisten Negar Josephi, som rekryterats från Sveriges radio.

LÄS MER: SR-veteran meddelar avhopp från Bulletin efter plagiatanklagelser

I mars fortsätter dramatiken med rapporter om hätska bråk på redaktionen som uppges göra den omöjlig som arbetsplats.

LÄS MER: Storbråk på Bulletin: ”Omöjlig som arbetsplats”

Arpi hoppar av

I slutet av månaden lämnar bland andra tidningens nye chefredaktör Ivar Arpi och politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måwe. Arpis omdöme om Bulletin är hårt när han hoppar av.

”Den redaktionella integriteten respekteras inte. I offentligheten har Sanandaji hängt ut enskilda medarbetare, tagit heder och ära av nyhetsredaktionen, samt uttalat sig förminskande om bland annat chefredaktören och den politiska chefredaktören”, skriver han på Facebook.

LÄS MER: Bulletin-medarbetaren talar ut: ”Intern chatt fylldes av hat och fick stängas ned”

I oktober avslöjas att Bulletin anlitat den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson för att göra en ”internutredning” av tidningens medarbetare. Nilsson är med på Bulletins bolagsstämma, inbjuden av vd:n Jannik Svensson.

LÄS MER: Bulletin anlitar trippelmördare

Går i konkurs – kommer tillbaka

Efter ett kaotiskt första år, där tidningen haft långt större utgifter än intäkter och dragit på sig miljonskulder, försätts till slut Bulletin i konkurs i februari i år.

LÄS MER: Domen: Bulletin sätts i KONKURS

Men Tino Sanandaji köper tillbaka tidningen av konkursförvaltaren, och driver tidningen vidare.

”Som en fågel Fenix stiger Bulletin, med ett nytt ägarbolag i ryggen, ur askan i elden och reser sig starkare än någonsin – alive and kicking!” skriver tidningens nye chefredaktör Dan Korn och redaktionschef Tomas Hedlund i en text.

Publicerar falskt avslöjande

I maj i år publicerar Bulletin en plusartikel som av Fria Tider beskrivs som tidningens ”första avslöjande”. I den pekas partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel ut som en fängelsedömd knarklangare.

Men utpekandet, som helt och hållet bygger på ett blogginlägg från opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell, är felaktigt. Den knarkdömde Yüksel är en annan person än partiledaren.

Både Uvell och Bulletin anmäls för grovt förtal, och tidningen tvingas be om ursäkt.

LÄS MER: Bulletins och Uvells FLOPP – hängde ut Mikail Yüksel som knarklangare

Fusk med presstöd

Så sent som under tisdagen skriver Expressen att Bulletins ansökan om att på nytt få presstöd för den nygamla tidningen stoppas. Anledningen är anklagelser om fusk som ska utredas.

Bulletin fick tidigare i år drygt åtta miljoner kronor i presstöd, innan utbetalningarna stoppades på grund av konkursen. Sverigedemokraternas ledamot i mediestödsnämnden, juristen Erik Larsson, försökte stoppa presstödet till Bulletin redan förra året, men kördes över av de andra ledamöterna.

LÄS MER: SD-ledamot ville stoppa jättebidrag till Bulletin: ”Ett klart nej”

”Alternativmedia är låg kvalitet”

Nu har Bulletingrundaren Tino Sanandaji intervjuats av Svenska dagbladet om sitt tidningsäventyr. Han menar att det fortfarande finns ett behov av en tidning som Bulletin på grund av att etablerade medier är så politiskt vinklade åt vänster, och de alternativmedier som finns håller ”låg kvalitet”.

– Det finns ett stort utrymme mellan etablissemangsmedia, där en majoritet av journalisterna lutar åt det rödgröna blocket, och alternativmedia, säger han.

– Problemet med alternativmedia är att det är låg kvalitet. Det börjar med att man går i opposition mot medias vinklingar, men det slutar i antivaxx, pro-Putin och konspirationsteorier. Där finns ”a gap in the market”, hävar Tino Sanandaji.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Sanandaji: ”Lögner” och ”smutsspel” mot Bulletin