företag-bolag-nedgång
Ekonomi

Tiotusentals företag gick under ifjol – ”En massiv och skrämmande utslagning”

Publicerad 4/19/2021
Annons

Under fjolåret försvann nästan 100 000 företag varav 26 000 var små och medelstora företag. ”En massiv och skrämmande utslagning”, säger Erik Sjölander på Småföretagarnas riksförbund.

Enligt statistik som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram på uppdrag av Dagens industri gick drygt 91 500 företag i graven i Sverige under 2020. Av dessa var det bara omkring sju procent som fanns med i konkursstatistiken, resten avslutades således utan konkursförfarande.

Nästan 30 procent fanns i de branscher som förlorat mest på pandemin, som hotell och restaurang, transport, handel, serviceverksamhet samt kultur, nöje och fritid. För hotell- och restaurangnäringen motsvarar minskningen nästan 15 procent av sektorns aktiva bolag.

Enligt Johan Davidson, chefsekonom på Svensk handel, hade de detaljhandelsbolag som avvecklades inom kläder, skor, klockor eller specialiserad livsmedelshandel en ansträngd lönsamhet redan innan pandemin.

Små och medelstora företag

På Småföretagarnas riksförbund har man räknat på fjolårets företagsdöd men fokuserat på antalet jobbskapande bolag med mellan en och 49 anställda. Denna kategori sjönk med åtta procent fram till och med oktober, vilket motsvarar 26 600 företag.

– Det är en massiv och skrämmande utslagning – inte minst med tanke på att små och medelstora företag har skapat fyra av fem jobb de senaste 30 åren. Det är dessa företag vi måste stötta, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarna.

Krisstöd når inte de minsta företagen

Han tolkar minskningen som ännu ett bevis på att de statliga stöden inte nått småföretagen och får stöd av fackförbunden Unionen där man i en mätning sett att var fjärde medlem av dem med enskild firma svarat att de haft behov av krisstöd men inte kunnat ta del av den.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons