0
Partner

Tips till dig som vill skaffa kreditkort utan UC

Publicerad 7/12/2022
Annons

Tyvärr är det inte möjligt att skaffa ett traditionellt kreditkort utan att en UC utförs, men det går att få kreditkort även med låg kreditvärdighet. Här kommer vi att redogöra för hur du kan förbättra din kreditvärdighet så att en kreditupplysning inte påverkar dig i lika hög grad. Vi rekommenderar också andra slags kort med liknande förmåner som kreditkort som går att få utan UC.

När Upplysningscentralen (UC) gör en kreditupplysning på dig hamnar du i ett register som alla kortutgivare, banker och låneinstitut har tillgång till. Om du har flera kreditupplysningar under en kortare period kan det medföra att din kreditvärdighet påverkas negativt. Därför är många ute efter ett kreditkort utan UC.

Det finna andra företag än UC som utför kreditupplysningar, men UC är Sveriges största kreditupplysningscentral och används därför av landets samtliga kortutgivare. Därför är det helt enkelt omöjligt att ansöka om ett kreditkort utan UC.

Varför undvika UC?

Den främsta orsaken till att kreditkort utan UC efterfrågas är att människor vet med sig att de löper stor risk att nekas kreditkort på grund av låg kreditvärdighet. En betalningsanmärkning eller aktiv skuld hos Kronofogden är till exempel faktorer som leder till att du inte kommer att beviljas ett kreditkort av banken. Även låg inkomst och många utspridda smålån och krediter är riskfaktorer.

Det är flera aktörer som styr kortens ansökningskrav eftersom de kreditkort som finns är ett samarbete mellan kreditföretag och kortföretag. I Sverige använder storbanker och företag främst UC för sina kreditupplysningar. De har tillgång till olika kredituppgifter och inhämtar information om inkomst, potentiella betalningsanmärkningar och tidigare kreditupplysningar.

Om du har gjort många kreditupplysningar under en kortare period kan din kreditvärdighet påverkas negativt. Det är ytterligare en anledning till att ett växande antal människor vill ansöka om kreditkort utan UC.

Mobila kreditkort utan UC

Det går att få kreditkort utan UC, men då rör det sig främst om mikrolån med mobila och inte fysiska kreditkort. Kreditkort utan UC har ofta högre räntekostnader eftersom det kompenserar höga risker. Det är möjligt att du får ett lån, men det kommer antagligen att bli dyrt. Därför är det bättre att satsa på ett kreditkort från en seriös kortutgivare som kräver UC.

Det finns egentligen två anledningarna till varför du inte får ett vanligt kreditkort utan UC – för att skydda banken, men även för att skydda dig som ansöker om kreditkort.

Din betalningsförmåga bedöms efter din kreditvärdighet och är den låg är risken stor att du inte kan betala tillbaka dina skulder. Att neka dig ett kreditkort är att skydda både dig själv och kreditutgivaren från ekonomiska problem. Men tappa inte hoppet om din kreditvärdighet är låg för det finns många olika sätt du kan förbättra den på.

Så bedöms kreditvärdighet

Kreditvärdighet baseras på många olika faktorer. Inkomst, tidigare lån och krediter, betalningsanmärkningar och månatliga utgifter är bland de viktigaste faktorerna när din kreditvärdighet bedöms.

Framförallt måste du undvika betalningsanmärkningar för att höja din kreditvärdighet. En betalningsanmärkning får du om det går så långt att Kronofogden tar över indrivningen av din skuld och du inte betalar den till dem inom angiven tid. Med en aktiv skuld hos Kronofogden påverkas din kreditvärdighet också mycket negativt. Det är kort och gott a och o att betala dina räkningar i tid.

Risken för att du inte kan betala tillbaka dina krediter höjs om du har många lån och krediter, därför sänker det kreditvärdigheten. Det är bättre att lösa smålån och krediter med hög ränta genom ett större banklån med bättre villkor eftersom det kan förbättra din kreditvärdighet.

Lång fast anställning bra för kreditvärdigheten

Om du har haft fast anställning under många år och har få lån och krediter betraktas din ekonomi som stabil, därmed förhöjs din kreditvärdighet. Att vara frilans med osäker inkomst sänker din kreditvärdighet även om inkomsten är hög. Det bästa att satsa på för att höja kreditvärdigheten är naturligtvis en fast anställning med hög lön.

Det finns även faktorer som kan höja kreditvärdigheten men är svårare att påverka. Till exempel om du har utflugna barn med egen ekonomi och är gift med en person med stabil ekonomi.

UC-Score utgörs av en siffra och betygen svag, mindre bra, bra, mycket bra eller utmärkt. Högre UC-Score innebär bättre betalningsförmåga och därmed större chans att få ett kreditkort beviljat.

Med låg kreditvärdighet måste du se över din privatekonomi för att öka dina chanser att få krediter eller lån.

Så förbättrar du din kreditvärdighet

Förutom det självklara med en lång fast anställning med hög lön, finns det ett antal riktlinjer för att förbättra din kreditvärdighet:

– Samla alla krediter och lån till ett enda större lån

– Minimera antalet UC

– Ta bort gamla onödiga krediter

– Betala dina räkningar i tid

– Betala aktiva skulder till Kronofogden

Kort som är möjliga att få utan UC

Det finns bra alternativ till kreditkort som du kan skaffa utan UC med liknande förmåner som kreditkort. Det är alltid bäst med ett sedvanligt kreditkort, men om kortsökaren av olika anledningar har en synlig anmärkning kan andra alternativ vara nödvändiga. Då kan du ansöka om andra slags kort som går att få utan UC.

Debetkort

Debetkort saknar kredit, men har övriga förmåner och dylikt som påminner om ett kreditkort. Eftersom du själv gör överföringar från ditt vanliga bankkonto till debetkortet krävs ingen UC när du ansöker om ett debetkort. Här nedan rekommenderar vi de bästa debetkorten utan UC:

Rocker Plus

• Ansök om Rocker Plus via Kreditkort.com och genomför 3 köp så får du 250 kr i bonus tillbaka
• Få upp till 1,15% sparränta
• Inget valutapåslag vid köp i annan valuta
• Få upp till 5% cashback
• Årskostnad 348 kronor

De enda kraven för att erhålla Rocker Plus debetkort är att du ska ha fyllt 18 år och inte ha någon betalningsanmärkning. Kortet passar perfekt för dig som reser en del eftersom det inte har något valutapåslag och ger dig en kompletterande reseförsäkring. Med Rocker Plus har du dessutom fria kontantuttag på upp till 3000 kronor i månaden.

P.F.C. Freemium

• Ingen årsavgift
• Kostnadsfritt kort
• Kostnadsfria bankomatuttag upp till 1 000 kr
• Inga transaktionsavgifter

Även för detta kort är de enda kraven att du ska ha fyllt 18 år och vara fri från betalningsanmärkningar. P.F.C Freemium debetkort är förmånligt om du behöver ha större koll på ditt vardagsspenderande. Detta kort är helt avgiftsfritt och är helt kontaktlöst. Du kan upprätta din egen budget i appen och skapa andra åtgärder för att strukturera din ekonomi.

Betalkort

Fakturan för ett betalkort betalas omedelbart, vilket skiljer korttypen från ett sedvanligt kreditkort. Detta medför att ingen ränta tillkommer. Kreditkort nyttjas ofta som ett betalkort genom att fakturan betalas utan delbetalningar och därmed undviks ränta. Många betalkort har låga krav. Ibland räcker det att du har fyllt 18 år och är fri från betalningsanmärkningar och aktiva skulder till Kronofogden

Det finns andra slags kort som påminner om kreditkortet och erbjuder förmåner som cashback, bonusar och liknande förmåner. Har du hög kreditvärdighet är ändå det bästa att satsa på ett traditionellt kreditkort. Men det är viktigt att veta för dig med låg kreditvärdighet att det finns bra alternativ. Under tiden kan du försöka förbättra din kreditvärdighet och tänka på de viktiga faktorerna som vi har gått igenom här.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
812Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons