Afghan

Från vänster, Fayaz Hosseini, beslagtagna pengar, Adulghaur Ghafori. Foto: Polisen/Facebook

Inrikes

Tjuvåkande migrant hotade skära halsen av kvinnlig tågvärd – skulle ”knulla” och ”pissa” på henne

Publicerad 5/7/2019
Annons

Två asylsökande afghaner som anlände till Sverige år 2015 ”stökade” på ett SJ-tåg på väg från Boden mot Stockholm. En av männen hotade att mörda en kvinnlig tågvärd genom att skära halsen av henne. Han skulle även våldta och ”pissa” på henne. När polisen grep männen påträffades bland annat förfalskade sedlar. Samhällsnytt kan idag berätta att den hotfulle afghanen räddats kvar i Sverige genom gymnasielagen medan den andra är tidigare dömd för barnvåldtäkt och skulle utvisas men räddades kvar i landet av hovrätten.

Det var klockan 06.17 den 15 februari som Sundsvallspolisen mottog en anmälan från tågvärdar på SJ. Enligt personalen hade två män smugit ombord för att sedan gömma sig på tågets toaletter och tjuvåka. När en tågvärd påträffade den ena mannen förpassades han av tåget i Härnösand. En stund senare påträffade man även hans kamrat som gömde sig på en toalett. När tågvärdarna skulle avvisa honom från tåget i Sundsvall blev han aggressiv.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

Av polisanmälan framgår att den aggressive mannen är den 25-årige asylsökaren Fayaz Hosseini från Afghanistan. Han drog sitt finger över halsen mot en kvinnlig tågvärd och sade att han skulle ”cutta” (slangord för knivskärning) henne. Fayez skulle även våldta kvinnan och urinera på henne. Nedan ett utdrag ur SJ:s interna rapport.

Enligt ett så kallat LMA-kort som Fayaz bar på uppges hans födelsedatum vara 1999-12-11.

Efter ett flertal avslag beviljades Fayaz till slut uppehållstillstånd i Sverige enligt gymnasielagen.

Barnvåldtäktsman räddades kvar i landet
Den första personen att avvisades från SJ-tåget vid Härnösands station är identifierad som 18-årige Adulhaur Ghafori från Afghanistan. Samhällsnytt har tittat närmare på Abduhaurs brottsliga bakgrund. Så sent som den 11 januari i år dömde Luleå tingsrätt honom för våldtäkt mot barn vid två tillfällen efter att han tillsammans med ytterligare en afghansk migrant tvingat en 11-årig flicka till analt och oralt samlag i Boden.

Tingsrätten beslutade att Abdulhaurs skulle avtjäna nio månader i sluten ungdomsvård och sedan utvisas ur landet i 10 år. Av tingsrättens dom framgår att Adulghaur saknar anknytning till det svenska samhället. Abdulhaur överklagade tingsrättsdomen till Hovrätten för Övre Norrland som frikände honom och därmed upphävde beslutet om utvisning.

Detta eftersom man ansåg att det fanns brister i polisutredningen, bland annat uppges männen ha ”kommunicerat på sitt språk”. Men enligt hovrätten har männen olika modersmål eftersom den andra gärningsmannen var libanes. Den våldtagna flickan uppgav även en ålder på Adulghaur som inte stämde överens med folkbokföringen.

”Med de brister som finns i utredningen anser hovrätten därför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att den person som målsäganden kallat Abdul är Adulghaur Ghafori. Adulghaur Ghafori ska därför, med ändring av tingsrättens dom, frikännas helt från åtalet.”

Förfalskade pengar
När Sundsvallspolisen avvisiterar Fayaz i arresten påträffas 30 620 kronor i en högersko. Polisen konstaterar att det rör sig om förfalskade sedlar. Man konstaterar även att Adulhaurs fingeravtryck finns på sedlarna.

I polisförhören tvingas man tillhandahålla tolkhjälp till migranterna. De förnekar brott och ingen av dem säger sig ha kännedom om de falska pengarna. Fayaz som bar skorna påstår att han lånat skorna av en annan migrant.


Domen
På måndagen meddelade Sundsvalls tingsrätt dom i målet. Båda männen stod åtalade för penningförfalskning men tingsrätten bedömer att det inte går att slå fast att männen har tillverkat pengarna. Däremot döms männen för olovlig befattning med falska pengar.

Fayaz döms till fängelse i fem månader och utvisning för hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott. Adulghaur döms till 100 timmar samhällstjänst.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons