I Västerås misstänker man att cykeltjuvar har kommit på ett nytt sätt för att ”tvätta” sitt stöldgods med polisens hjälp. Genom att lämna in cyklarna och påstå att de är upphittade, och ingen hämtar ut dem inom tre månader, lämnas de sedan ut igen till upphittaren.

Hos polisens hittegodsavdelning matchas inlämnat material mot eventuella stöldanmälningar. Om en ägare inte hämtat ut saken i fråga efter tre månader kan den tillfalla upphittaren.

Anledningen till att misstanken uppstod är att samma personer lämnar in och sedan hämtar ut cyklar på samma polishus i skytteltrafik. Polispersonalen har blivit så pass bekanta med personerna att de känner dem vid deras namn.

Samma personer bakom skytteltrafik

En person som tipsat SVT Västmanland om fenomenet misstänker att de genom detta satt i system att ”tvätta” cyklarna – något polisen tror kan stämma.

– Ja, vi inser också att det kan finns cyklar som mycket väl kan vara stulna. För många struntar i att göra anmälningar för att de inte får ut något på försäkringen och gör ingen anmälan. Då är det svårt för oss att hitta ägaren, säger Anette Gustafsson på polisens hittegods.

Enligt Gustafsson är just dessa personer inne på stationen ”lite för ofta”.

Ifall man skulle hitta sin polisanmälda cykel råder hon att ringa 114 14 för att reda ut äganderätten.