Dieseltjuven har lämnat landet, därför lade åklagaren ned fallet. Envarsgripandet kan nu vändas mot brottsoffret.

Företaget Närlunda schakt och transport har drabbats av återkommande dieselstölder. I slutet av förra året dömdes tre personer för stöld tack vare att grävmaskinisten Nils Krämer tryckt på om fallet.

Samtidigt lades förundersökningen i ett annat fall gällande dieselstölder hos samma företag ned med motiveringen att den misstänkte inte längre fanns kvar i landet och inte förväntades återvända.

Plötsligt kom ett brev från polisen med kallelse till förhör.

Nu var det istället Krämer och hans kollega som var de misstänkta, detta efter att duon själva gripit den misstänkta dieseltjuven som lämnat landet.

Gripandet kunde göras i februari efter att de tagit upp jakten på tjuven men tappade bort spåret. Efter ett sökpådrag med polis hittades dock tjuvens övergivna bil.

Krämer riggade då en kamera på bilen och dagen därpå fick han ett larm – tjuven var tillbaka för att hämta sin bil. Krämer gjorde då ett envarsgripande och kontaktade polis.

Nu misstänks Krämer och kollegan för olaga frihetsberövande och Krämer dessutom för brott mot kameraövervakningslagen.

– Det som känns jäkligt snopet är att dieseltjuven har lämnat landet och nu vänds det vi berättade i vittnesförhören emot oss, säger Krämer.

Då det var ett visst antal timmar mellan stölden och envarsgripandet vill man pröva ifall det verkligen gjordes på bar gärning, vilket är en förutsättning för ett envarsgripande.

– Vi berättade ju för poliserna allt vi gjorde, att vi satte upp en kamera och så. Och de tyckte det var jättebra. Och så kommer det här, det känns inte rätt.